Onverzekerde activiteiten of behandelingen als alternatieve therapie, personal training en yoga kunnen verzekerd worden, maar alleen via ggz-instelling Vitalis. Deze heeft namelijk ontdekt dat via een bepaalde constructie, onverzekerde activiteiten toch gedeclareerd kunnen worden. Dat meldt de Volkskrant.
“Yoga en meditatie zijn reguliere activiteiten die andere mensen uit eigen zak bekostigen, waarom zou dat uit de collectiviteit moeten worden betaald? Dit is de bijl aan de wortel van de solidariteit in de zorg”, zegt gezondheidseconoom Wim Groot. Hij noemt het dan ook bizar dat dergelijke activiteiten onder de noemer geestelijke gezondheidszorg worden gedeclareerd.
Vitalis-directeur Schellen, die al eerder in opspraak kwam, snapt niet waarom mensen zijn werkwijze kraken. Vitalis heeft ervoor gekozen om dagbesteding als yoga aan te bieden voor mensen met psychische problemen. Dagbesteding in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) mag namelijk deel uitmaken van de behandeling en dus vanuit de basisverzekering vergoed worden. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vindt dergelijke welzijnsactiviteiten echter niet geschikt om te declareren, zo laat het in een reactie aan de Volkskrant weten.
De afgelopen tijden heeft Vitalis honderden masseurs, yogadocenten, trainers en voedingsconsulenten aangetrokken om mee samen te werken. Zo heeft Vitalis inmiddels al honderdduizend euro verdiend, want licentiehouders moeten betalen. 350 euro per jaar, om precies te zijn. Zorgverzekeraar DSW vreest voor zogenoemde stempelpsychiatrie. Bij de behandelingen van Vitalis zijn namelijk nauwelijks psychiaters of psychologen betrokken, maar de ggz-tarieven hangen er wel aan vast. En zolang iemand met een BIG-registratie een handtekening ergens onder zet, moet de behandeling vergoed worden.
Niels Schellen is een voormalige verslaafde en richtte jaren geleden een verslavingszorginstelling op, waar hij cliënten naar Zuid-Afrika stuurde om af te kicken. Zo had hij in 2011 een inkomen van een kwart miljoen. Even later werd hij gearresteerd omdat hij dronken een auto instapte en vervolgens op een menigte inreed.
Door: Redactie Nationale Zorggids
Gek is dat, wanneer iemand als ex-verslaafde wordt benoemd, dat ik dan gelijk een half crimineel beeld van die persoon vorm, terwijl een kwart miljoen inkomen wel vaker voorkomt, en wel bij de meest gerespecteerde mensen van deze wereld : de werkgevers.