Met de Horizonscan Geneesmiddelen bieden het Zorginstituut en andere partijen in de zorg een integraal, openbaar en objectief overzicht van geneesmiddelen die op de markt verwacht worden. Op 11 april heeft het Zorginstituut met de presentatie van de website Horizonscan Geneesmiddelen de regiefunctie overgenomen van het ministerie van Volksgezondheid. Dat meldt het Zorginstituut.
Voortaan kunnen betrokkenen vroegtijdig op de hoogte zijn van de markttoetreding van dure en innovatieve geneesmiddelen en van de mogelijke gevolgen hiervan. Hiervoor wordt op basis van beschikbare nationale en internationale bronnen gescand welke nieuwe indicaties én uitbreidingen van indicaties van bestaande geneesmiddelen eraan komen.
Tijdige informatie is belangrijk voor zowel zorgaanbieders, behandelaren, apothekers en zorgverzekeraars die zich willen voorbereiden op de inkoop van geneesmiddelen, als voor de overheid, die in samenwerking met de veldpartijen oplossingen bedenkt voor de problematiek rond de dure geneesmiddelen.
De Horizonscan Geneesmiddelen biedt een integraal, openbaar en zo objectief mogelijk overzicht van geneesmiddelen die op de markt verwacht worden, zodat onder meer de kennis over innovatieve geneesmiddelen wordt gebundeld, de toegang wordt geoptimaliseerd en zodat patienten, behandelaars, ziekenhuizen en zorgverzekeraars tijdig op de hoogte zijn van verwachte ontwikkelingen. Tevens kunnen zorgverzekeraars en ziekenhuizen hun inkoop op deze manier beter organiseren en hun onderhandelingspositie versterken.
Het Zorginstituut ondersteunt de totstandkoming van de Horizonscan, zodat betrokken partijen zich primair kunnen richten op het signaleren en analyseren van de ontwikkelingen in de geneesmiddelensfeer op het betreffende deelgebied. Het Zorginstituut beheert de website en zorgt ervoor dat er minimaal halfjaarlijks een ‘marktscan’ wordt uitgevoerd.
De Horizonscan Geneesmiddelen komt tot stand in samenwerking met de Federatie Medisch Specialisten (FMS), Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), Patiëntenfederatie Nederland (PN), Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN), Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN), Zorgverzekeraars Nederland (ZN), Zorginstituut Nederland en het ministerie van Volksgezondheid.
Door: Redactie Nationale Zorggids