In de provincie Gelderland werken gemeenten, diverse ggz-instellingen en zorgverzekeraar Zilveren Kruis samen aan een plan om mensen met een psychiatrische stoornis thuis te laten behandelen. De samenwerkende partijen willen dat het aantal opnames in een instelling drastisch omlaag gaat. Dat meldt De Stentor.
Thuisbehandeling maakt een patiënt minder afhankelijk en meer zelfstandig, denken de gemeenten, zorginstellingen en Zilveren Kruis. Het is de bedoeling dat familie of vrienden van de patiënt een grotere rol krijgen in het behandelproces, zodat deze hier op kan terugvallen. De partijen willen dat ggz-instellingen in 2018 een derde minder bedden hebben dan het aantal bedden dat ze in 2012 hadden. Dit plan sluit aan op de bezuinigingsmaatregelen van de overheid.
De gemeenten die meedoen aan het project zijn de gemeente Apeldoorn, Brummen, Epe, Hattem, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen. Deze gemeenten financieren de ambulante zorg, samen met zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Met het nieuwe plan hopen de partijen niet alleen kosten te besparen, maar ook de zorg te verbeteren. Zorg aan huis is goedkoper dan een opname in een zorginstelling. Ook GGNet, RIWIS, Tactus, IrisZorg en het Leger des Heils werken mee aan het plan.
Door: Redactie Nationale Zorggids