Zorgverzekeraars Nederland (ZN) dringt aan op de noodzaak van transparantie rondom geneesmiddelentekorten. De oorzaken en tekorten moeten duidelijk in kaart gebracht worden om er zo voor te zorgen dat tekorten voorkomen en bestreden kunnen worden. Ook de brancheorganisatie voor apothekers KNMP vindt dat zorgverzekeraars en de overheid maatregelen dienen te nemen. Dit melden Zorgverzekeraars Nederland en het Algemeen Dagblad.
De afgelopen maanden zijn er diverse tekorten ontstaan bij veelgebruikte medicijnen, waaronder het schildkliermedicijn Thyrax Duotab. Er is door apothekers, zorgverzekeraars en de farmaceutische industrie wel een vangnet voor tekorten door de markt te voorzien van alternatieve geneesmiddelen of de medicijnen te importeren vanuit het buitenland, maar ZN merkt dat zorgverzekeraars soms in hun mogelijkheden tekort schieten. “Dergelijke tekorten aan geneesmiddelen brengen onze verzekerden in problemen en brengen ook extra kosten met zich mee, terwijl vaak de werkelijke reden van het tekort onduidelijk is”, zegt ZN-directeur Zorg Marianne Lensink. Zorgverzekeraars willen dat er uitgezocht wordt waarom tekorten steeds terugkeren. Om dat te bewerkstelligen moeten groothandelaren en de farmaceutische industrie veel meer transparant worden. Zij moeten volgens de Geneesmiddelenwet de voorraden op peil te houden. Aan de overheid de taak om de bedrijven hierop te wijzen, stelt Lensink.
De apothekers maken zich ook zorgen over het tekort aan medicijnen voor behandeling van borstkanker en zware depressies. KNMP merkt dat apothekers veel tijd steken in het zoeken naar alternatieven voor geneesmiddelen om te kunnen voldoen aan de vraag. “Zo kan het echt niet doorgaan. Neem bijvoorbeeld tamoxifen, een middel dat gebruikt wordt bij borstkanker. Patiënten krijgen vanwege een tekort nog maar 1 maand mee. Dat veroorzaakt veel onrust”, aldus Mariël Croon van de KNMP. Zij wijt de tekorten met name aan de lage medicijnprijs. Als een middel geïmporteerd moet worden is het vaak duurder en dan wordt het lang niet altijd meer door de zorgverzekeraar vergoed. En overstappen naar een alternatief geneesmiddel met dezelfde werking kan soms voor vervelende bijwerkingen zorgen. De brancheorganisatie wil dat zorgverzekeraars en fabrikanten harde afspraken maken over de beschikbaarheid van medicijnen.
©Nationale Zorggids