Normal_apotheek_gezondheid_medisch

Zorgverzekeraars selecteren voorkeursmedicijnen om de zorg betaalbaar te houden. Bij 70 procent van de geneesmiddelen vergoeden ze alleen de goedkoopste variant. Zo zijn er sinds 2008 al honderden miljoenen euro's bespaard. Maar apothekers vinden dat de zorgverzekeraars doorslaan in het preferentiebeleid. Dat meldt de Limburger.

Venlose apotheker Jack Wolters is geen tegenstander van het preferentiebeleid omdat hij ziet dat te vaak en te snel dure en nieuwe medicijnen worden gebruikt. Door het beleid zijn de zorgkosten afgeremd en zorgpremies zijn niet met honderden euro's gestegen. Wel ziet de apotheker steeds meer nadelen doordat verzekeraars het beleid te ver doorvoeren. Veel apothekers delen de mening van Wolters. Door de voorkeursmedicatie hebben ze te maken met extra papierwerk, boze klanten en daarbij voelen ze zich minder belangrijk omdat de zorgverzekeraar beslist welke medicijn de patiënt krijgt. De KNMP, beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers, merkt dat het beleid leidt tot medicijnschaarste en monopolievorming. Zo stoppen fabrikanten met een medicijn als het niet als voorkeursmiddel gebruikt wordt en gaan ze failliet omdat hun middel niet meer nodig is. Soms kunnen ze de plotselinge vraag naar extra medicijnen niet aan, of Nederland is als klein land niet aantrekkelijk genoeg.

Wolters houdt zich soms niet aan het preferentiebeleid. Zo is maagzuurontstekingsremmer Pantoprazol Pensa een voorkeursmedicijn. Mensen die een maagzuurremmer nodig hebben, behoren van apothekers alleen dit medicijn te krijgen. Maar in zo'n potje zitten negentig pillen. Patiënten slikken één pil per dag, na opening zijn de pillen nog 28 dagen houdbaar, zo staat er foutief op het etiket. “Klanten vinden het al lastig genoeg dat ik ineens een nieuwe, onbekende pil meegeef. Eentje waar ze geen vertrouwen in hebben omdat ze twijfelen of die wel hetzelfde werkt. Die drukfout boort dat vertrouwen helemaal de grond in”, zegt de apotheker. Hij vindt het daarom gevaarlijk om dit medicijn te verkopen. Mensen die er geen vertrouwen in hebben zullen de pil niet slikken en vergroten daarmee hun kans op een ziekenhuisopname.

Het is wel risicovol om van het beleid van de verzekeraars af te wijken, vindt de KNMP. “Omdat ze hun vergoeding krijgen van zorgverzekeraars, snijden ze zich dan in de vingers. Ze voelen het in de eigen portemonnee die toch al niet zo dik is”, aldus een woordvoerder. De organisatie hoopt wel dat zorgverzekeraars apothekers serieuzer zullen nemen door de preferentieregels uit te breiden. 

©Nationale Zorggids