(Novum) - De werkloosheid in Nederland is in juni voor de tweede maand op rij gedaald. Van de beroepsbevolking zit nu 8,4 procent thuis zonder baan, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend. In absolute getallen daalde het aantal werklozen met zestienduizend naar iets minder dan 660 duizend mensen.
Afgezien van een kleine hapering in maart daalt de werkloosheid sinds februari. In de eerste maanden kwam dat vooral doordat veel werklozen hun zoektocht naar een baan staakten en dus niet meer in de cijfers werden meegerekend. Sinds mei daalt het werkloosheidspercentage echter vooral doordat meer mensen betaald werk vonden.
De werkloosheid volgens de internationale ILO-definitie kwam in juni uit op 6,8 procent van de beroepsbevolking. In mei was dat nog exact zeven procent, na 7,2 procent in april. Vanaf volgend jaar stapt ook het CBS over op de internationale definitie, waarin ook bijbanen van minder dan twaalf uur worden meegerekend.
De werkloosheid ligt daarmee nu ruim lager dan voorspeld door het Centraal Planbureau (CPB), die de ILO-definitie al langer gebruikt. De onderzoeksorganisatie zei in juni te verwachten dat de werkloosheid over heel 2014 uitkomt op 7,25 procent. Het gaat daarbij overigens over een gemiddelde over het hele jaar.
Naast de werkloosheid daalde ook het aantal WW-uitkeringen, zo blijkt uit cijfers van het UWV. In juni hadden 431 duizend Nederlanders een uitkering, vijfduizend minder dan in mei. Gemeten over de eerste zes maanden van dit jaar lag het aantal WW'ers wel iets hoger dan een jaar eerder.