Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer personeelskrapte Zuyderland, geschrapte bezuinigingen ouderenzorg, zelfdiagnose door TikTok, stapeling zorgkosten en meer aandacht voor dilemma’s artsen bij euthanasiewens dementie in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.
Maandag: Personeelskrapte dwingt Zuyderland SEH in Heerlen te sluiten
Een groot gebrek aan personeel maakt het voor het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen ondoenlijk om in de toekomst de spoedeisende hulp (SEH) te behouden, en ook het geboortecentrum en het beddenhuis moeten er weg.
Dinsdag: Ministerie schrapt twee bezuinigingsmaatregelen ouderenzorg
Een bezuiniging van 225 miljoen euro op de ouderenzorg volgend jaar is door het ministerie van Volksgezondheid geschrapt. Het gaat om twee maatregelen die volgend jaar niet doorgaan.
Woensdag: Op zoek naar een diagnose door TikTok: ‘Alle puzzelstukjes vielen op hun plek’
‘Vijf symptomen van een angststoornis’, ‘Dit herken je als een depressie hebt’ of ‘Dagelijkse lifehacks voor mensen met ADHD’. In video’s met vergelijkbare titels delen TikTokkers tips voor volgers met mentale klachten. Niet zelden leidt dat tot een zelfdiagnose. Hoe wenselijk is deze ontwikkeling? En waar moeten (jonge) TikTokgebruikers op letten? We spreken twee psychologen en een ervaringsdeskundige.
Donderdag: Steeds meer mensen met stapeling verplichte eigen betalingen zorgkosten
Ruim 6 op de 10 inwoners van Nederland betaalden in 2020 verplicht mee aan hun eigen zorgkosten. Daarvan had 20 procent te maken met een stapeling van eigen betalingen. Mensen die in een zorginstelling wonen droegen gemiddeld de hoogste bedragen bij.
Vrijdag: ‘Meer aandacht nodig voor dilemma’s artsen bij euthanasiewens dementie’
D66-fractievoorzitter Jan Paternotte wil dat er meer aandacht komt voor dilemma’s die artsen ervaren bij euthanasieverzoeken van patiënten met dementie. Uit onderzoek van het Radboudumc blijkt namelijk dat artsen zich bij dergelijke verzoeken vaak emotioneel belast en onzeker voelen.
Door: Nationale Zorggids