Theatervertelling 'Yemma' schetst doolhof binnen zorginstellingen

De monoloog ‘Yemma’, naar het bekroonde boek van Mohammed Benzakour, schetst een poëtisch beeld van een zoon van een Marokkaanse moeder. Na een herseninfarct van zijn yemma is hij ineens verzorger geworden en verdwaalt hij in het doolhof van Nederlandse ziekenhuizen, therapeuten en zorginstellingen die niet berekend zijn op patiënten met haar achtergrond. ‘Yemma’ is vanaf  woensdag 20 september te zien bij BNNVARA op NPO Start. Dit meldt BNNVARA.

Theatergezelschap ‘WAT WE DOEN’ maakte deze filmische theatervertelling samen met regisseur Julius Ponten van Pompstation. Eerder werkten ze al samen aan ‘Adem’ met Nasrdin Dchar, dat meer dan 200.000 keer bekeken werd. Na de landelijke tournee van de theatervoorstelling ‘Yemma’ in 2021, besloten ze opnieuw de handen ineen te slaan om dit verhaal voor een groter publiek toegankelijk te maken.

Hoop en optimisme

‘Yemma’ begint op het moment dat de zoon zijn moeder voor een van de eerste keren bezoekt in het zorgcentrum. Vol hoop en optimisme zorgt hij voor en praat met haar, ondanks dat zij niet meer kan praten door een herseninfarct. Langzaam begint hij echter aan te lopen tegen allerlei muren. De zoon vertelt direct tegen de kijker over hoe hij worstelt met de zorg voor zijn moeder die geen Nederlands verstaat, niet meer kan praten en aan een heel andere manier van zorg, eten en omgang gewend is. Hij neemt de kijker mee in de sessies met de logopedist, het wassen van zijn moeder, de gesprekken met de artsen en in zijn talloze pogingen om het zo goed mogelijk te doen voor zijn yemma.

‘Yemma’ is zowel een universeel verhaal over een moeder en een zoon als een verhaal dat vragen stelt bij de staat van de zorg in een land dat steeds meer divers wordt.

Door: Nationale Zorggids
Afbeelding: WAT WE DOEN