Normal_gezondheidszorg__financieel_resultaat__zorg

De tarieven voor de zorg zullen volgend jaar naar beneden gaan. De NZa zal alle zorgtarieven opnieuw bereken, nadat het is gebleken dat het ministerie van VWS de prijsindexcijfers met 2,97 procent te hoog heeft vastgesteld. Dit meldt Skipr.

De organisatie heeft de nieuwe tarieven voor de langdurige en curatieve zorg al gedeeld met de betreffende sectoren. “Voor de medisch-specialistische zorg hebben we de tarieven voor 2024 zelfs al gepubliceerd”, aldus de NZa.

Aanpassingen

Volgens NZa moet de index voor materiële kosten voor het huidige jaar 7,02 procent zijn. In plaats daarvan had VWS een percentage van 9,99 doorgegeven, die het bedrag al heeft verwerkt in duizenden tarieven, budgetten, beschikbaarheidsbijdragen en beleidsregelwaarden. NZa zal dit allemaal moeten corrigeren. “We gaan deze tarieven en beleidsregelwaarden voor 2024 op basis van het nieuwe, juiste percentage corrigeren en naar beneden bijstellen.”

Ook zal de organisatie de vergoedingsbedragen van de beschikbaarheidsbijdragen voor 2023 opnieuw uitrekenen en aanpassen. “Wij calculeren jaarlijks de beschikbaarheidbijdragen na. Hierbij gebruiken we altijd het definitieve indexpercentage. Nu deze is aangepast voor 2023, zullen we dus ook de vergoedingsbedragen herzien.”

Effect verschilt

Het effect van de aanpassingen zal elke zorgsector anders beïnvloeden, doordat loon en eventueel kapitaallasten worden geïndexeerd. Een zorgsector kan bijvoorbeeld de normatieve huisvestingscomponent in de tarieven hebben verwerkt. Ook tellen onderdelen zoals loon, prijs en kapitaal anders mee per sector.

VWS zal aankomende maandag en dinsdag de zorg toelichten over de situatie in twee briefings. Hier zal de NZa bij aanwezig zijn om uitleg te geven over de gevolgen en de nieuwe regelgeving voor 2024. Aanmelden voor deze briefing kan door een mail te sturen naar: secretariaatmeva@minvws.nl.

Het VWS heeft in een brief aan de NZa gemeld dat de berekening gaat om “mensenwerk, waarbij er een risico bestaat op het maken van fouten”. Volgens de NZa hadden de fouten het grootste effect op zorgaanbieders en zorgverzekeraars, en hebben patiënten weinig gemerkt “behalve dan dat de rekening mogelijk iets lager kan uitvallen”.

Door: Nationale Zorggids