Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer alcoholgebruik van aanstaande moeders, personeelstekort in de ggz, het belang van een goed gebit bij kinderen, toekomstige coronagolven en einde coronatesten in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.
Maandag: Alcoholgebruik aanstaande moeder houdt verband met gezichtsvorm kind
Kinderen van moeders die alcohol drinken tot drie maanden voor ze zwanger worden hebben een andere gezichtsvorm dan kinderen van moeders die geen alcohol drinken rondom de zwangerschap. Het verband is al aanwezig bij kleine hoeveelheden alcohol en als vrouwen stoppen met drinken zodra ze zwanger zijn.
Test de trend: 's nachts je mond dichttapen
Dinsdag: Geestelijke gezondheidszorg zoekt meer mensen dan ooit
Nog nooit werden in de geestelijke gezondheidszorg zoveel werknemers gezocht als nu. Het CBS meldt dat de vacaturegraad in de sector is gestegen tot het hoogste niveau ooit gemeten. Voor elke duizend banen waren er halverwege vorig jaar 67 vacatures. Tegelijkertijd neemt de uitstroom van werknemers toe.
Woensdag: "Belang van goed gebit bij kinderen breder uitdragen"
Onderzoeker Agatha van Meijeren-van Lunteren bij het Erasmus MC vindt dat er meer aandacht moet komen voor het belang van een goed kindergebit. Zo zou het consultatiebureau hier een belangrijke rol in kunnen spelen door te kijken naar het voedingspatroon en een koppeling te maken met het gebit.
Donderdag: "We kunnen coronagolven blijven verwachten"
We kunnen coronagolven blijven verwachten, zegt epidemioloog Amrish Baidjoe. Het virus heeft in Nederland namelijk "vrij spel".
Vrijdag: "Grootschalig testen op corona niet meer nodig"
Het op grote schaal testen op corona is niet meer nodig, stelt het Outbreak Management Team (OMT) in zijn nieuwste advies aan het kabinet. Corona is volgens het OMT geen pandemie meer, maar bevindt zich in de zogeheten endemische fase, wat inhoudt dat het virus bij het dagelijks leven hoort.
Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong