Normal_jeffrey_wijnberg_page-0001__1___1_

Begripvol knikken, iemand motiveren of oplossingen voordragen: het zijn methodes die regelmatig toegepast worden door therapeuten. Maar niet door de provocatieve therapeut. Die zal zijn cliënt eerder uitdagen, prikkelen of betwijfelen dat het probleem überhaupt een probleem is. Klinisch psycholoog Jeffrey Wijnberg gelooft heilig in deze methode. “Mensen willen niet continu over hun bol geaaid worden. Ze willen iets wat ze helpt, ze willen dóór.”

Al dertig jaar past Wijnberg de provocatieve methode toe, bij al zijn cliënten. Vriend en collega Jaap Hollander had Frank Farrelly, de Amerikaanse grondlegger van de therapievorm, een keer uitgenodigd voor een workshop. Aanvankelijk was Wijnberg sceptisch. “Wat is dit nou weer voor onzin, dacht ik. Het leek wel stand-upcomedy. Bijna cabaretesk.”

Drie basiselementen

Maar al snel was hij compleet overtuigd. Volgens Wijnberg bestaat de provocatieve methode uit drie basiselementen: humor, uitdaging en goed contact. “Je wilt iemand niet te kakken zetten. Provocatie zonder warmte voelt al snel als een gewone belediging. Het is belangrijk dat iemand zich op zijn gemak voelt.”

Meer weten over de provocatieve aanpak? En hoe dit Wijnberg ook zelf geholpen heeft toen hij een zware depressie had? Lees het hele interview hier.

Door: Nationale Zorggids / Bente Schreurs