Jongeren willen steeds minder vaak de verpleging in. Er hebben zin in Brabant voor volgend jaar gemiddeld zo’n 18 procent minder studenten aangemeld voor één van de vier hbo-opleidingen verpleegkunde. Tilburg spant de kroon. Daar beginnen in september 41 procent minder studenten dan in voorgaande jaren. Deze terugval komt na twee jaar van stijging en is grotendeels veroorzaakt door de coronapandemie. Dat meldt Omroep Brabant.
Directeur Karen Cox van Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid weet niet precies wat de reden is waarom in Tilburg het aantal eerstejaars is afgenomen. “In de eerste twee coronajaren was je belangrijk als je in de zorg werkte. Wij doen er toe, dat hoorde je vaak. Maar nu wordt er vooral gesproken over het hoge ziekteverzuim en de werkdruk.” Cox vermoedt dat ook de vergrijzing hiermee te maken heeft.
Numerus fixus
Avans, met verpleegkundeopleidingen in Den Bosch en Breda, doet het wat beter dan Fontys, maar ook daar beginnen er in het eerste jaar 10 procent minder studenten. Een woordvoerder van Avans geeft aan dat dit niet alleen maar te maken heeft met de stijging in de coronajaren. Het afschaffen van de numerus fixus voor de studie verpleegkunde zorgde twee jaar geleden voor een stijging.
Stageplekken
Voor scholen wordt het ook steeds lastiger om stageplekken te regelen voor de studenten verpleegkunde. Omdat er een tekort is aan personeel in de ziekenhuizen is er minder tijd voor begeleiding. De studenten van Fontys en Avans hebben wel allemaal een stageplek voor volgend jaar, maar daar kwam wel veel extra bellen en zoeken bij kijken.
Door: Nationale Zorggids