Dreigende borstontsteking? Plan je afspraak bij een van onze specialisten voor Ultrageluid bij borstontsteking (matitis)De behandeling met ultrageluid bestaat uit twee sessies, daags na elkaar en wordt gegeven door een fysiotherapeut. Iedere behandelplek wordt 5 minuten behandeld en het is pijnloos. Meestal is het effect na de eerste behandeling al voel- en zichtbaar.
Een borstontsteking (mastitis) is een ontsteking van een melkkliertje in de borst. Borstontsteking komt vooral voor bij vrouwen die borstvoeding geven, maar het kan ook ontstaan bij niet zogende vrouwen. De borst bestaat uit vetweefsel met daarin melkklieren, met melkkanaaltjes die naar de tepel lopen. Als zo’n melkkanaaltje ontstoken raakt, ontstaat een borstontsteking.
Ontstaan van een borstontsteking:
Een borstontsteking begint vaak met een verstopt melkkanaaltje. Het melkkanaaltje en de melkklieren achter de verstopping raken overvol. De druk binnenin de borst wordt steeds hoger doordat er steeds meer melk niet weg kan. Dit zorgt voor problemen, het weefsel raakt geïrriteerd.
De oorzaak kan zijn:
- verkeerd of te weinig aanleggen
- niet goed leegdrinken van de borst
Hierbij kan een (bacteriële) infectie ontstaan die meestal ontstaat via een huidbeschadiging van de borst, zoals tepelkloven.
Ook bij vrouwen die geen borstvoeding geven kan ook borstontsteking voorkomen. Dit kan te maken hebben met huidproblemen van de borst, een eerdere operatie of afwijkingen aan de melkklieren. Een zeldzame oorzaak van borstontsteking bij vrouwen die geen borstvoeding geven, kan borstkanker zijn. Er zal dan op korte termijn worden onderzocht of hier sprake van is.
Symptomen:
- Lokale pijnlijke plek in de borst, kan ook rood zijn en gezwollen;
- Verhoging, koorts;
- Griepachtige verschijnselen zoals koude rillingen en spierpijn.
Wat te doen bij een (dreigende) borstontsteking?
De reguliere behandeling bij verschijnselen van borstontsteking is onder andere het voorschrijven van antibiotica. Antibiotica verstoort de darmflora waardoor er gemakkelijk een schimmelinfectie kan optreden. De schimmelinfectie kan vervolgens spruw veroorzaken bij moeder en kind. Ook komt dit medicijn bij uw kindje terecht via de moedermelk.
De Canadese kinderarts Jack Newman heeft onderzoek gedaan naar behandeling met ultrageluid. Ultrageluid heeft geen bijwerkingen. De behandeling met ultrageluid bestaat uit twee sessies, daags na elkaar en wordt gegeven door een fysiotherapeut. Iedere behandelplek wordt 5 minuten behandeld en het is pijnloos. Meestal is het effect na de eerste behandeling al voel- en zichtbaar. Wanneer na twee behandelingen nog geen effect is opgetreden wordt de behandeling gestaakt. Direct na de behandeling moet u uw kind voeden en/of nakolven. De behandeling wordt door de zorgverzekeraar vergoed indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie.
Ook bij verstopte melkkanaaltjes kan ultrageluid helpen. In tegenstelling tot een borstontsteking, gaat een verstopt melkkanaaltje meestal niet gepaard met koorts. De meeste verstopte kanaaltjes zijn binnen 48 uur weer vrij. Als een verstopt melkkanaaltje niet binnen de 48 uur vrij is dan helpt ultrageluidtherapie vaak om te voorkomen dat het een borstontsteking wordt.Wanneer u regelmatig problemen ondervindt met het geven van borstvoeding of (dreigende) borstontsteking is het aan te bevelen om hiervoor deskundige hulp in te schakelen van een lactatiekundige of verloskundige. Zij kunnen samen met u bekijken wat voor een achterliggend probleem hier aan ten grondslag ligt.
(Dit is een advertorial)