Normal_medicijnen_pillen_geneesmiddel

Eén op de zes Nederlanders gebruikt geneesmiddelen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Het gaat hierbij vooral om slaap- en kalmeringsmiddelen en sterke pijnstillers. Dit levert risico’s op in het verkeer. Om mensen hiervan bewust te maken, zijn in opdracht van de provincie Utrecht in 2017 en 2018 voorbeeldlessen ‘Geneesmiddelen in het verkeer’ gegeven op alle Utrechtse mbo-opleidingen voor apothekers- en doktersassistenten en op de hbo-opleiding Farmakunde. Dit meldt provincie Utrecht

De gevolgen van het gebruik van medicijnen in het verkeer worden vaak onderschat. In de voorbeeldlessen werden de studenten uitgedaagd om op een goede manier aandacht te vragen voor de risico’s van het gebruik van medicijnen in het verkeer en te zoeken naar oplossingen. Soms zijn er andere medicijnen of is een andere dosering mogelijk.

De voorbeeldlessen zijn verzorgd door het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Afgesproken is dat docenten vanaf 2019 de lessen met het reeds ontwikkelde lesmateriaal zelf aan de studenten geven.

De Wegenverkeerswet kent het verbod om als bestuurder onder invloed van een geneesmiddel te zijn dat de rijvaardigheid vermindert. Bestuurders die onder invloed van een middel verkeren waarvan zij weten of redelijkerwijs kunnen weten dat het gebruik daarvan de rijvaardigheid kan verminderen, zijn strafbaar volgens de Wegenverkeerswet. Rijden onder invloed is een misdrijf.

Verkeersveiligheid is een belangrijk thema voor de provincie Utrecht, daarom investeert de provincie in diverse infrastructurele en educatieve projecten en in voorlichtingscampagnes.

Door: Redactie Nationale Zorggids