Normal_koffer__zorg__ziekenhuis

Vanaf nu kun je iedere vrijdag bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest-nieuwswaardige items per werkdag. Deze week ging het onder meer over het aanhoudende personeelstekort (zoals nagenoeg iedere week, helaas), het aantal wanbetalers in de zorg, kosteloos onderzoek naar donorkinderen, het toenemend aantal mensen dat naar de huisarts gaat met een psychisch probleem en borstgevoel na reconstructie. 

Maandag: personeelstekort in academische ziekenhuizen houdt aan

Zo’n 10 procent van de ziekenhuisbedden op belangrijke afdelingen in zeven academische ziekenhuizen is niet beschikbaar.  De reden hiervoor is het aanhoudende tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen op intensive care-afdelingen, de spoedeisende hulp en in operatiekamers. Lees hier meer over de problemen in de academische ziekenhuizen en waarom deze zich vooral afspelen in de Randstad. 

Dinsdag: weer minder wanbetalers in de zorg

Op dinsdag maakte CBS bekend dat er een dalende trend is ingezet in het aantal wanbetalers van de zorgverzekering. Eind 2017 hadden bijna 230.000 personen, ofwel 1,7 procent, van 18 jar of ouder zeker zes maanden geen zorgverzekeringspremie betaald. Vooral mannen tussen de 25 en 40 jaar staan als wanbetaler te boek en mensen met een migratieachtergrond hebben vaker een betalingsachterstand dan mensen met een Nederlandse achtergrond. Ook zijn er grote regionale verschillen waarover je hier kunt lezen.

Woensdag: ChristenUnie wil kosteloos onderzoek voor donorkinderen

Carla Dik van ChristenUnie vindt dat donorkinderen kosteloos moeten kunnen uitzoeken wie hun vader is. Zij kunnen bij een speciale dna-databank op zoek gaan naar hun biologisch vader, maar inschrijving kost nu nog 250 euro. Donoren kunnen in diezelfde databank op zoek naar hun kind, maar zij hoeven daarvoor niets te betalen. Oneerlijk, zegt Dik.

Donderdag: Nederlander gaat vaker naar huisarts voor psychisch probleem

Het percentage volwassenen dat contact heeft (gehad) met de huisarts wegens psychische en sociale problemen is in zes jaar tijd toegenomen. Waarin 2011 nog 12 procent van de volwassenen hiervoor de huisarts bezocht, kwam in 2017 18 procent langs voor een gesprek. Onderzoeksinstituut NIVEL verklaart de toename door laagdrempelige zorg in de huisartspraktijken sinds de komst van de Praktijkondersteuner Huisarts Geestelijke Gezondheidszorg, ofwel POH-GGZ.

Vrijdag: ingreep herstelt borstgevoel na reconstructie

De meeste vrouwen bij wie een borst is gereconstrueerd na amputatie, verliezen het gevoel in die borst. Een microchirurgische ingreep, namelijk het omleiden van een gevoelszenuw uit het eigen buikweefsel naar de gereconstrueerde borst, zorgt ervoor dat het gevoel terugkomt. Dat blijkt uit promotieonderzoek van plastisch chirurg in opleiding Anouk Cornelissen van het Maastricht UMC+.

Uiteraard gebeurde er nog veel meer, en daarvoor verwijzen we je naar onze hoofdpagina waar je bijna al het nieuws binnen de verschillende zorgsectoren kunt vinden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids