Logo_logo_arduin

De directeur van gehandicaptenzorginstelling Arduin heeft onlangs een zwartboek ontvangen van vakbond FNV. De vakbond heeft in het zwartboek allerlei klachten opgeschreven die het heeft gekregen van overwerkte medewerkers van Arduin. Er is daar namelijk sprake van hoge werkdruk, waardoor medewerkers ziek uitvallen. Dat melden Algemeen Dagblad en BN de Stem. 

62 procent van de door FNV ondervraagde Arduin-medewerkers zegt last te hebben van een te hoge werkdruk. Klachten die ze hierover indienen blijven ongehoord liggen. Soms is er zelfs sprake van intimidatie.

“Collega’s die hun mond open gedaan hebben tegen het management, worden weggetreiterd. Ze krijgen ineens functioneringsgesprekken en moeten een traject in. Er is een angstcultuur”, zegt een medewerker die anoniem wil blijven.

Bij Arduin is sinds enige sprake van een personeelstekort. Vorig jaar viel 7,6 procent van het personeel uit door ziekte. 169 personeelsleden vertrokken en daarvoor in de plaats werden slechts 97 nieuwe medewerkers aangetrokken. Twee medewerkers hebben een burn-out en anderen hebben een hoog risico op een burn-out.

Cliënten worden agressiever, wat een onveilig gevoel onder medewerkers teweegbrengt. Ook is er geen tijd voor bijscholing of voor pauzes. Vrije dagen zijn lastig op te nemen en medewerkers die het wel voor elkaar krijgen worden op hun vrije dag gebeld door collega’s. Ook cliënten hebben last van het personeelstekort, zeggen medewerkers. Cliënten krijgen niet de tijd om te douchen, hun woningen worden vuiler omdat er nauwelijks tijd is om op te ruimen en ze worden onrustig van de wisselingen in personeel.

In het overhandigde zwartboek vraagt het personeel om een aanpak van het personeelstekort. De roosters en de planning zijn ook aan verbetering toe en het personeel zou graag zien dat het management naar haar medewerkers luistert en haar waardering uitspreekt. Peter van Wijk, directeur van Arduin, liet eerder al weten met FNV, ouders en personeelsleden om te tafel te willen zitten. Hij noemt de hoge werkdruk en ziekteverzuim zorgwekkend. 

Door: Redactie Nationale Zorggids