Normal_werken_computer_studeren_rapport_administratie

Tijdsbesparing, zowel voor arts als voor de patiënt, is een belangrijk voordeel van telediagnostiek. De arts kan op een willekeurig moment een vraag aan een collega stellen en de patiënt hoeft niet naar de behandelend arts te reizen. Ook is het vaak zo geregeld dat een medisch specialist zonder wachttijd kan worden geraadpleegd. Dit meldt RIVM.

Dit blijkt uit een onderzoek van het RIVM, waarin het onderzoeksinstituut de voor- en nadelen van het gebruik van telediagnostiek in de gezondheidszorg in Nederland in kaart heeft gebracht. Hierbij is specifiek aandacht besteed aan telediagnostiek in de dermatologie en radiologie, twee vakgebieden waarin deze wijze van diagnostiek veel wordt gebruikt.

Overleg tussen zorgprofessionals

Internet maakt het mogelijk dat medische gegevens worden uitgewisseld. Bij telediagnostiek wordt op afstand een diagnose gesteld. Degene die dat doet, ziet de patiënt niet en moet er dus op kunnen vertrouwen dat de toegestuurde gegevens goed zijn. Telediagnostiek wordt vooral gebruikt voor overleg tussen zorgprofessionals, zoals de huisarts en medisch specialist of tussen radiologen. Ook kunnen patiënten medische gegevens verzamelen, zoals over de bloeddruk of de bloedsuikerwaarde, waarmee een zorgverlener vanaf een andere plek een diagnose stelt.

Door telediagnostiek wisselen artsen hun kennis meer uit en wordt het leven van patiënten wat verlicht als ze hun ziekte kunnen bewaken door zelf te meten. Bijkomende voordelen zijn dat de huisarts minder hoeft door te verwijzen en dat medische gegevens direct op de juiste manier worden vastgelegd.

Randvoorwaarden in ontwikkeling

Daarnaast zijn enkele zaken nodig om het risico op een verkeerde diagnose te beperken en de continuïteit van de zorgverlening en de privacy van de patiënt te waarborgen. Dit zijn onder andere  een goede ICT-voorziening, bekwame zorgverleners, goede instructies voor de patiënten en voldoende draagvlak binnen de zorgorganisatie om met telediagnostiek te werken. Professionele zorgstandaarden, waarin staat beschreven hoe telediagnostiek medisch verantwoord gebruikt kan worden, zijn in Nederland nog in ontwikkeling.

Door: Redactie Nationale Zorggids