FNV Zorg & Welzijn is in een juridische procedure over de wachtgeldregeling in de Jeugdzorg in het gelijk gesteld. De vakbond had deze procedure namens enkele leden aangespannen. Doel was om helder te krijgen op welke wachtgeldregeling uit hun cao deze leden vanwege hun ontslag recht hebben. Dit meldt FNV.
Om te voorkomen dat rechters in het hele land zich hierover moeten buigen, heeft de kantonrechter in Den Haag aan de Hoge Raad gevraagd hoe de cao-regeling moet worden uitgelegd. Door de positieve uitspraak van de Hoge Raad hebben niet alleen deze ontslagen medewerkers nu recht op de zogeheten ‘wachtgeldregeling I’, maar kan dit gelden voor al hun collega’s die door de invoering van de nieuwe Jeugdwet in 2015 hun baan verloren.
Gert Noortman van de FNV legt uit: “Op wachtgeldregeling I heeft een medewerker in de Jeugdzorg recht wanneer hij zijn baan kwijtraakt door een ontslag dat direct het gevolg is van een besluit door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) of het ministerie van Veiligheid en Justitie (V&J). De FNV is van mening dat dit het geval was, door invoering van de nieuwe Jeugdwet. De Hoge Raad heeft ons hier dus nu gelijk in gegeven.”
In de cao Jeugdzorg is sprake van twee wachtgeldregelingen: regeling I en regeling II, waarbij de eerste gunstiger is voor de medewerkers. Door de invoering van de nieuwe Jeugdwet hebben honderden mensen hun baan verloren. De discussie die zij steeds moesten voeren, was van welke regeling zij gebruik mochten maken. “Om een einde te maken aan deze discussie hebben wij doorgeprocedeerd namens onze leden. Het is nu voor iedereen duidelijk, werknemer én werkgevers, op welke regeling de ontslagen medewerkers recht hebben”, besluit Noortman.
Door: Redactie Nationale Zorggids