Naar aanleiding van het onderzoek van zorgverzekeraar VGZ en de Volkskrant wil de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) een vervolgonderzoek naar het voorschrijfgedrag van artsen die gesponsord worden door de farmaceutische industrie. Dat meldt VIG.
VGZ en de Volkskrant onderzochten het voorschrijfgedrag van enkele nieuwe, dure medicijnen voor diabetes en cholesterol. Ze concludeerden dat het voorschrijfgedrag wordt beïnvloed door het sponsorgeld dat de farmaceutische industrie aan medisch specialisten betaalt. Artsen schrijven vaker het duurdere medicijn van het sponsorende bedrijf voor.
Hoewel de vereniging vindt dat het onderzoek geen sluitend bewijs is voor de beïnvloeding van artsen, neemt het de berichtgeving serieus. Voor de ontwikkeling van effectieve medicijnen blijft een goede samenwerking tussen de farmaceutische industrie, artsen, universiteiten en ziekenhuizen nodig. De vereniging stelt dat hiervoor duidelijke en toetsbare regels zijn opgesteld.
Volgens VIG schrijven artsen voornamelijk geneesmiddelen voor op basis van hun eigen inzicht en ervaring. “Zij hebben een verantwoordelijkheid om de juiste medicijnen voor de juiste patiënten voor te schrijven. Ook ziekenhuizen en zorgverzekeraars hebben een rol. Wanneer zij mogelijk afwijkend voorschrijfgedrag zien, kunnen ze artsen vragen of daar een goede verklaring voor is”, zo schrijft de vereniging op haar website.
Of en wanneer er nader onderzoek komt is nog niet bekend. VGZ liet gisteren al weten ook een vervolgonderzoek te willen instellen naar het voorschrijfgedrag van artsen. Daarover gaat de zorgverzekeraar in gesprek met artsen, patiënten en andere zorgverzekeraars.
Door: Redactie Nationale Zorggids