Normal_morfine

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een taakstraf van 180 uur en zes maanden voor een arts die ervan wordt beschuldigd morfine te hebben gestolen. Ook zou hij recepten voor zichzelf hebben uitgeschreven voor morfine en dormicum en lichtte hij een apotheek op. Dat meldt de Volkskrant. 

De 56-jarige waarnemend verpleeghuisarts stond gisteren in de rechtbank in Rotterdam. Hij heeft bij zijn voormalig werkgever, een verpleeghuis, toegegeven dat hij morfine stal. Morfine stelen deed hij al toen hij nog huisarts in opleiding was. De recepten die hij vervalste schreef hij uit op het papier van andere artsen en plaatste daaronder zijn eigen niet-leesbare handtekening.

Vanuit de beroepsgroep is geen aangifte gedaan. “De huisarts noch het verpleeghuis waar hij werkte wilde strafrechtelijk aangifte tegen hem doen. Is het in de medische wereld dan geen probleem als je herhaaldelijk strafbare feiten pleegt en dat voortkomt uit het feit dat je verslaafd bent?”, vraagt de officier van justitie zich af.

Het functioneren van de arts lijkt niet te zijn beïnvloed door zijn verslaving. Een morfineverslaving bij een arts kan echter zeer gevaarlijk zijn voor de patiëntenzorg, waarschuwt de officier van justitie. De arts volgt momenteel het onlangs geïntroduceerde vijfjarig monitoringsprogramma van de KNMG, een programma speciaal voor verslaafde artsen. Hoewel de man al uit het BIG-register is gehaald, heeft hij hiertegen bezwaar aangetekend.

Het reddingsplan van de KNMG is sinds dit jaar beschikbaar voor artsen met een medicijnverslaving. Vijf jaar lang worden ze ondersteund en gemonitord door collega’s, familieleden en hun werkgever. Ook krijgen ze op de werkvloer een collega die ze in vertrouwen kunnen nemen, een zogenoemde buddy. Zodra een arts van zijn verslaving af is, blijft hij vijf jaar lang onder controle van een bedrijfsarts. 

Door: Redactie Nationale Zorggids