Normal_normal_huisarts_dokter_bellen

Om vluchtelingen in de spreekkamer beter te kunnen helpen, krijgen huisartsen tijdelijk geld om telefonisch een tolk in te schakelen. Dit geld is beschikbaar gesteld door het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Justitie in de hoop dat zo'n tienduizend nieuwe vluchtelingen met verblijfsvergunning (statushouders) zo opgevangen kunnen worden. Huisartsen willen uiteindelijk werken naar een permanente regeling voor alle statushouders. Dat meldt de Volkskrant.

Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is goede vertaling nodig om patiënten te helpen. Huisartsen zouden voor alle vluchtelingen de tolktelefoon moeten bellen. Op dit moment geldt de beschikbaar gestelde vergoeding slechts voor een nieuwe groep patiënten. Onder de naam 'versnellingsarrangement' krijgen vluchtelingen die nog steeds in een asielzoekerscentra wonen ondanks hun recht op een eigen woonruimte, ondersteuning. Zij worden sinds januari versneld gehuisvest in bijvoorbeeld containerwoningen, leegstaande kantoorgebouwen of kamers. Deze tienduizend statushouders beheersen de Nederlandse taal nog onvoldoende, maar moeten wel naar de Nederlandse huisarts. De vluchtelingen die op een reguliere manier in een gemeente worden gehuisvest vallen niet onder de nieuwe regeling.

Voor huisartsen betekent het versnellingsarrangement dat ze er ineens tientallen nieuwe patiënten bij krijgen. “Op zich prima, maar dan moeten we wel de juiste faciliteiten hebben. Er zitten mensen bij die alleen “Hallo” en “Dag” kunnen zeggen. Dan loopt het spreekuur hoe dan ook uit, en bestaat het risico op gevaarlijke miscommunicaties”, zegt huisarts Rob Jansen. Er zijn vluchtelingen die iemand meenemen naar het spreekuur die de taal beter beheersen, maar als het om psychische zaken gaat is het soms belangrijk om privacy te waarborgen.

De LHV vindt het onbegrijpelijk dat vluchtelingen die regulier geplaatst worden geen aanspraak maken op het 'tolkenpotje'. In principe zit iedere statushouder in hetzelfde schuitje, ook op het gebied van taal, maar ze worden anders behandeld. Een ander probleem, volgens huisarts Jansen, is dat de nieuwe regeling slechts geldt tot er voor deze statushouders een collectieve zorgverzekering komt. Daarin is naar alle waarschijnlijkheid geen tolkenvergoeding in opgenomen. Het kan dus zijn dat huisartsen slechts een maand kunnen profiteren van de nieuwe regeling. 

©Nationale Zorggids