Medewerkers van TSN zullen ook komende week langs de gemeenten trekken en hen oproepen om na het faillissement van TSN te kiezen voor goede thuiszorg. Ze zullen de verantwoordelijke wethouders adviseren en vragen te kiezen voor het voorstel dat Buurtzorg aan gemeenten heeft gedaan om het werk van TSN over te nemen of voor een soortgelijk alternatief. Dat meldt FNV.
In het voorstel van Buurtzorg blijft de relatie hulpverlener-cliënt behouden en zijn de arbeidsvoorwaarden van medewerkers geborgd. Als wethouders niet voor het voorstel van Buurtzorg of een soortgelijke optie kiezen, dan kiezen zij voor chaos en onzekerheid voor de cliënten en de medewerkers. Ieder antwoord van de wethouders wordt direct gepubliceerd op de website fnvvoorzorg.nl/tsn. TSN-medewerker Erica geeft aan: “Bij gemeenten die voor chaos kiezen sluiten we acties niet uit.”
De afgelopen week hebben de TSN-medewerkers en FNV een tour langs de gemeenten gemaakt en de oplossing van Buurtzorg bij wethouders aanbevolen. Onder andere Utrecht, Den Haag, Doetinchem en Berkelland hebben aangegeven positief te staan tegenover het plan. Medewerker Maria geeft aan: “Hier zijn we heel blij mee. Gelukkig zijn er grote gemeenten die het fatsoenlijk willen regelen. Veel meer andere gemeenten moeten dit voorbeeld volgen en daarom gaat de tour volgende week door. We hopen dat we op de website zo snel mogelijk alleen maar geschikte wethouders hebben staan die kiezen voor behoud van de relatie cliënt-hulpverlener en behoud van rechten voor de medewerkers."
De FNV doet de stelling dat het voorstel van Buurtzorg uitgaat van ‘staatssteun’ af als onzin. Staatssecretaris Van Rijn heeft ook al laten weten dat er van staatssteun geen sprake is. In december stelde staatssecretaris geld beschikbaar dat juist bedoeld is voor situaties als deze, om te zorgen voor een ‘warme transitie’. De FNV sluit zich aan bij dit standpunt. “Iedere aanbieder kan meedingen naar de oplossing voor TSN als ze de relatie cliënt-medewerker in stand houden en de arbeidsvoorwaarden en de rechten van medewerkers overnemen”, aldus Marian Beldsnijder van FNV. “Door de markt zou de zorg beter worden, dit gedrag van andere aanbieders bewijst wederom het falen van marktwerking in de zorg. Het zou toch belachelijk zijn dat als de oplossing voor handen is, andere dienstverleners de oplossing die het beste is voor alle partijen willen blokkeren?”
©Nationale Zorggids
Laat de FNV zich eens druk maken om de 3.000 medewerkers die in gemeenten werken waar Buurtzorg géén aanbod heeft gedaan, in plaats van deze genante acties. Daar verliezen mensen immers hun baan. In Buurtzorg gemeenten lijkt de werkgelegenheid sowieso geborgd