Logo_fnv_logo

Het geduld van vakbond FNV rondom de cao-onderhandelingen is op, zo laat voorzitter Ton Heerts weten. “Werkgevers komen alleen maar met verslechteringsvoorstellen naar de cao tafel terwijl mensen al jaren hebben ingeleverd.” De cao-onderhandelingen bij de ambulancedienst en politie zijn onder meer vastgelopen. Daarnaast worden in veel sectoren, waaronder de zorg, cao's ondermijnd via draaideurconstructies. De FNV kondigt aan dat als de werkgevers niet ophouden de aanval op te zoeken, er acties gevoerd gaan worden. Op woensdag 20 mei staat de actie Red de Zorg al gepland. Dit meldt de FNV. 

Volgens Heerts staat de kwaliteit en veiligheid op de werkvloer onder druk omdat door bezuinigingen veel werknemers collega's hebben zien vertrekken. Er zijn de afgelopen jaren veel banen vernietigd, waardoor de werkdruk toe is genomen. Als voorbeeld noemt Heerts de politie. Het politiewerk is zwaarder geworden door de extreme bezuinigingen in de zorg, aldus Heerts. Recentelijk werd bekend dat door de bezuinigingen op de GGZ de politie steeds meer verwarde mensen opvangt. Bij de nationale politie vinden echter ook bezuinigingen plaats en is de werkdruk hoog. 
 
Niet alleen de cao-onderhandelingen bij de politie maar ook bij de ambulancedienst zijn vastgelopen. Het ambulancepersoneel is daarom al acties aan het voeren. De werkomstandigheden zijn zwaar, zo stelt Heerts. “Kwaliteit heeft een prijs, ook in de publieke dienstverlening. De mensen die het werk doen kun je niet jarenlang  een loonsverhoging onthouden. Compensatie van zware avond-, nacht- of weekeinddiensten is er niet voor niets, daar heb je terecht recht op.”
 
De zorgsector is daarnaast een van de sectoren waar (veel) mensen worden ontslagen en vaak gedwongen zzp'er worden. Er wordt veel gewerkt met uitzendkrachten in de zorgsector, maar de uitzendbureau's ontwijken cao-afspraken door de uitzendkrachten in draaideurconstructies te plaatsen. Hetzelfde geldt voor flexkrachten. Heerts: "De werkgevers hebben hun mond vol van modern werkgeverschap. Wij vinden modern werkgeverschap investeren in kwaliteit en vakmanschap van werknemers, rekening houden met wensen wat betreft werktijden, mensen meer zekerheid bieden in de vorm van echte banen."
 
© Nationale Zorggids