Normal_leeg_bureau

De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) leidt tot aanzienlijk meer regeldruk dan door het kabinet bij eerdere ramingen is aangenomen. Bij indiening van het wetsvoorstel ging het kabinet ervan uit dat de wet tot een structurele daling van de regeldruk zou leiden. Nieuw onderzoek laat echter zien dat de regeldruk voor zorgaanbieders en burgers in het eerste jaar met zestien miljoen euro toeneemt en in de daarop volgende jaren structureel met tien miljoen euro zal stijgen. Dat schrijft het Adviescollege Toetsing Regeldruk (Actal).

In een advies aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid schrijft Actal dat het kabinet er goed aan doet om de 'proportionaliteit van de verplichtingen' van de wet en de uitvoerbaarheid voor met name de kleine zorgaanbieders opnieuw te bekijken.

De Wkkgz ligt op dit moment ter behandeling bij de Eerste Kamer. De wet voorziet in de inrichting van een nieuw openbaar register van alle zorgaanbieders in Nederland. Dit register komt naast bestaande registers, zoals het Handelsregister en het BIG-register, waarin veel zorgaanbieders al zijn opgenomen. Om de regeldruk te verminderen adviseert Actal om dit nieuwe register te vullen met gegevens uit de reeds bestaande registers.

© Nationale Zorggids