(Novum) - Vertrekkende zorgbestuurders kregen vorig jaar ruim drie miljoen euro aan vertrekpremies. Dat blijkt uit een inventarisatie van Medisch Contact. De gemiddelde vertrekpremie van de tien bestuurders die het meeste meekregen steeg met 29 procent ten opzichte van een jaar eerder.
De hoogste gouden handdruk ontving bestuursvoorzitter Emile Lohman van UMC St Radboud in Nijmegen, die ruim 660 duizend euro meekreeg. Op de plaatsen twee en drie staan ex-topmannen Elmer Mulder van het VUmc in Amsterdam en Bert Bruggeman van het Universitair Medisch Centrum Groningen, met bedragen tussen de vier en vijf ton.
Minstens twaalf ziekenhuisbestuurders kregen vorig jaar een vertrekpremie. Medisch Contact spreekt van een 'variëteit aan rookgordijnen waarmee de vertrekregelingen bij de ziekenhuizen met meer of minder succes aan het zicht van de buitenwereld worden onttrokken'. Zo wordt bij sommige bestuurders het salaris doorbetaald terwijl ze niet meer werkzaam zijn in het ziekenhuis.
Op 1 januari werd de Wet normering topinkomens van kracht, waarin is vastgelegd dat de maximale hoogte van vertrekregelingen bij publieke en semipublieke instellingen als ziekenhuizen maximaal 75 duizend euro mag bedragen. Voor contracten die voor die datum zijn gesloten geldt dit niet.
SP-leider Emile Roemer reageert verontwaardigd. "Decadente zorgbestuurders vertrekken met tonnen aan gouden handdrukken. Ik zeg: dit is publiek geld, haal het terug!", twittert hij.
Volkomen ongepast in deze tijd, dit graaigedrag in een sector waar hard bezuinigd moet worden. Onacceptabel dat directies en bestuurders en personeel dit laten gebeuren. Een beroepsgroep in diskrediet brengen, van vele eerzame en harde werkers. Dit soort praktijken dient hard aangepakt te worden. Wie neemt de handschoen op tegen dit wangedrag. Deze kwalijke praktijken hebben al veel te lang voortgewoekerd.