DEN HAAG - Het internetmeldpunt verspillingindezorg.nl, dat dit weekend door minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid werd geopend, heeft inmiddels al meer dan 9.000 meldingen ontvangen. Dat meldt de Telegraaf.
Schippers hoopt met het meldpunt, waarop de meldingen anoniem kunnen worden gemaakt, een overzicht te krijgen van de vorm van de verspilling die in de zorg plaatsvindt. Ook moet het meldpunt leiden tot het bedenken van mogelijke oplossingen. De verspilling neemt vele vormen aan, zoals het onnodig verstrekken van medicatie of het uitvoeren van overbodige behandelingen.
Uit een eerder meldpunt voor besparingen in de zorg, dat door de patiëntenorganisaties Chronisch zieken en Gehandicapten Raad, het landelijk Platform GGZ, Platform VG en de Patiëntenfederatie NPCF was gestart, kwam al naar voren dat veel mensen ervaren dat zij onnodige behandelingen en medicijnen ontvangen. Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) zullen de Tweede Kamer regelmatig informeren over de vorderingen in het terugdringen van de verspilling.
© Nationale Zorggids / Ype van Woersem
van de reumatoloog voorgeschreven gekregen 3x 1000 mg. Panadol artrose. Krijg bij de apotheek 1000 mg. paracetamol, á 0,24 per 1000mg. 1000 mg. paracetamol bij drogist 0,04 ct. Iedereen heeft toch paracetamol in huis en kan dat toch zelf betalen voor zo weinig geld, maar dit is voor 4 weken voor mij (en de ziektekostenverzekering ) €21,20 . Er slikken tig...mensen dit middel .
Als je bloed verdunners moet slikken en toch elke keer een recept moet halen of bellen bij de dokter volgens mij berekend de dokter weer kosten die niet nodig zijn de medicijnen moet je toch de rest van je leven slikken (weer kassa voor de dokter)
Wat weinig kost, daar kunnen we veel van gebruiken: - CAK-nota's van € 12,50 per maand - Elke dag alle kleding in de was in verpleegtehuizen - Veel te veel incontinentiemateriaal. (luiers voor babies worden ook niet vergoed). - Veel poliklinische controles en terugkomen voor de uitslag.