Normal_7962

AMERSFOORT - 'De landelijke stakingsdag laat zien dat er veel mensen boos zijn', zegt directeur Henk Hylkema van de Van Voorthuysenschool uit Amersfoort. Zeventien leerkrachten zijn afgereisd naar Amsterdam voor de stakingsdag. 'Ik vind dit de beschaving voorbij. Moeten we dit met z'n allen willen in Nederland', aldus de directeur tegen de website De Stad Amersfoort.

"Nu de plannen van minister Van Bijsterveldt van Onderwijs zijn goedgekeurd door de Tweede Kamer zullen de klassen van de Van Voorthuysenschool groeien van 12 naar 17 tot 20 leerlingen", zegt Hylkema.

De reguliere basisscholen moeten meer kinderen met een beperking opvangen. Kinderen met een handicap of met gedragsproblemen kunnen pas terecht in het speciale onderwijs als het echt niet anders kan.

Scholen moeten meer gaan samenwerken. Al het geld voor ondersteuning komt in een pot en die pot wordt niet groter, weet Hylkema. De scholen in de regio Eemland moeten dit geld onderling verdelen. Een zorgkind is duurder dan een gewoon kind, meer zorg uit dezelfde pot betekent ergens anders minder zorg. Het wordt een voortdurende strijd om het geld, merkt Hylkema op.

Niet alleen dit verandert er, ook het aantal leerkrachten voor de groep neemt af. Stonden er voorheen twee docenten voor de groep, dan wordt dat nu één docent. Er zullen dus banen verdwijnen.

Voor Hylkema voelt het alsof de kinderen de klappen moeten opvangen. Toch weet hij hoe het ook anders kan. Dit kabinet heeft bedacht dat er een prestatiesysteem in het onderwijs moet komen. Daarvoor is een bedrag van 250 miljoen euro beschikbaar gesteld. Volgens Hylkema moet dit systeem opgeofferd worden ten behoeve van het speciale onderwijs.

Hylkema heeft weinig hoop dat de plannen wijzigen en denkt dat zijn school leerlingen kwijtraakt. "Over een paar jaar komen we er achter dat dit plan verkeerd was en dat speciaal onderwijs echt nodig is. We zijn dan alleen de expertise wel kwijt", aldus Hylkema.

© Nationale Zorggids / Jannes Oosterveld