ROTTERDAM - Drie deskundigen uit de gezondheidszorg, hoogleraar Onno Terpstra uit Leiden, Emeritus hoogleraar Baptist Trimbos en dr. Tineke Stegeman, docent Medische Ethiek en Filosofie van het Erasmus MC in Rotterdam, leveren kritiek op de maximale werktijd van artsen in opleiding tot specialist (aios), 48 uur per week. Vooral de invulling daarvan is niet goed, zeggen ze.
"We willen zeker niet terug naar de 80-urige werkweek", aldus Terpstra in een interview met vakblad Medisch Contact. Hij pleit voor minder star vasthouden aan het werktijdenbesluit van 48 uur.
Veel minder uren
Door onder meer parttime werk, verplichte cursussen en bureaucratische ballast in de opleiding, kan het gebeuren dat van een stage van drie maanden maar zestien werkdagen overblijven. Vroeger draaide een aios veel meer uren.
Problemen bij ingewikkelde ziektes
De auteurs constateren dat artsen in opleiding steeds minder goed problemen bij patiënten met ingewikkelde ziektes kunnen herkennen. Dit leidt tot onnodige diagnostiek en vertraging in de behandeling.
Oververmoeidheid
Daarnaast vinden als gevolg van het werktijdenbesluit meer patiëntenoverdrachten plaats. Hoe meer overdrachten, des te groter de kans op fouten en complicaties. De werktijden van een aios zijn begin jaren negentig ingekort. Dit moest onder meer de risico's van ongelukken door oververmoeidheid verkleinen.
© Nationale Zorggids