Normal_7104

UTRECHT - Wanneer maken ouders het te bont in de opvoeding van kinderen en moet de overheid ingrijpen? Dit is een dilemma dat vaak leidt tot verhitte discussies. Nieuwe wetenschappelijke inzichten zijn daarom welkom.

Om onderzoek te doen naar de taken en verantwoordelijkheden van de Raad voor de Kinderbescherming bij het ingrijpen in gezinssituaties, is de leerstoel Jeugdbescherming in het leven geroepen. Deze bijzondere leerstoel wordt de komende vijf jaar bekleed door prof. dr. Ido Weijers die afgelopen vrijdag zijn oratie hield aan de Universiteit Utrecht.

De jeugdbescherming kent veel spanningsvelden. Ouders hebben het recht om hun kinderen naar eigen inzicht op te voeden. Kinderen hebben het recht om onbedreigd op te groeien. Waar de grondrechten van ouders en kinderen botsen, heeft de overheid de taak om op te komen voor de rechten van het bedreigde kind.

Vaker ingrijpen?
Pedagoog Ido Weijers gaat onderzoek doen naar de taken en verantwoordelijkheden van de overheid in de jeugdbescherming. Vragen waarop hij antwoord wil vinden zijn onder meer: Waar ligt de grens van ingrijpen? Verwacht de samenleving een terughoudende overheid of moet er juist vaker ingegrepen worden in gezinssituaties? Wanneer treedt de overheid op als het gaat om bescherming van minderjarigen? Een vertaling naar de praktijk voor raadsonderzoekers volgt.

Bijdrage aan publieke debat
De leerstoel, mogelijk gemaakt door de Raad voor de Kinderbescherming, is per 1 juli 2011 ingesteld voor vijf jaar. In die periode zal Weijers, naast zijn wetenschappelijk onderzoek naar jeugdbescherming, onderwijs over dit onderwerp verzorgen aan de Universiteit Utrecht. Ook levert hij een bijdrage aan het publieke debat over jeugdbescherming.

Directeur Marie-Louise van Kleef van de Raad voor de Kinderbescherming is verheugd met de leerstoel: "Maatschappij, politiek en jeugdzorg veranderen. In het belang van de betrokken kinderen en jongeren blijft verbeteren en vernieuwen belangrijk. Deze leerstoel biedt ons nieuwe informatie."

© Nationale Zorggids