Normal_6777

NIEUWEGEIN (Novum) - Berichten dat de tandartstarieven met tien tot dertig procent omhooggaan zijn onjuist. Dat zegt de beroepsorganisatie van tandartsen in reactie op een analyse van zorgverzekeraar VGZ waarin dat wordt voorspeld.

De Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (NMT) verwacht dat het merendeel van de tandartsen slechts een inflatiecorrectie zal toepassen. Ook denkt de NMT dat er veel variatie in de prijzen is.

"De tarieven in 2012 zijn anders opgebouwd dan in 2011", verklaart NMT-voorzitter Rob Barnasconi dinsdag. In het tarief voor een vulling zijn dit jaar ook de verdoving, het rubberlapje, het onderlaagje en het polijsten opgenomen, zegt hij, terwijl dit in 2011 aparte kostenposten waren. "Dus in 2012 lijkt het alsof een vulling duurder is geworden, omdat verschillende posten hierin zijn samengebracht."

Dit geldt ook voor alle andere behandelingen. "Het zijn all-inprijzen." Hoe het precies uitpakt met de tarieven is nu nog niet te meten, zegt Barnasconi. "Dit kan pas na ongeveer een halfjaar, als er voldoende mensen naar de tandarts zijn geweest en verschillende behandelingen regelmatig in rekening zijn gebracht."

Het is wel vervelend dat de tarieven van 2011 en 2012 niet zijn te vergelijken, aldus Barnasconi. "Dan vergelijk je namelijk appels met peren."

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) houdt de tandartskosten in de gaten en heeft een nulmeting gehouden. Rond de zomer wordt opnieuw gemeten om te kijken of de tandartskosten zijn gestegen.

De NMT ziet het niet als een probleem als sommige tandartspraktijken hun prijs verhogen. "Dit experiment is nu juist bedoeld om meer variatie en keuze voor patiënten te brengen", zegt de voorzitter. "Als een tandarts investeert in apparatuur waarmee hij de patiënt beter kan behandelen, zal zijn of haar tarief stijgen."

Het experiment met de vrije prijzen duurt in principe drie jaar en moet duidelijk maken wat de gevolgen van de marktwerking zijn voor de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de tandartszorg. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) waarschuwde de tandartsen in november dat zij hun tarieven niet te fors mogen verhogen. Dan wordt het experiment meteen stopgezet.