Normal_6644

ASSEN (ANP) - Een 45-jarige voormalige verpleger van GGZ Drenthe is in juni terecht ontslagen. Hij heeft daarom geen recht op de door hem gevraagde ontslagvergoeding en achterstallig salaris van in totaal 150 duizend euro. Dit heeft de rechter in Assen woensdag bepaald.

De verpleger werd op 1 juni ontslagen nadat een cliënte bij haar psychiater had gemeld dat ze al negen jaar een seksuele relatie met hem had. De man werkte als verpleger in de psychiatrische thuiszorg in de omgeving van Hoogeveen. Hij werkte sinds 1987 in de ggz.

Gedwongen
De man begon een rechtszaak, omdat hij vond dat hij onterecht was ontslagen. Hij zei door de cliënte te zijn gedwongen tot de seksuele contacten. Ook zei hij negen jaar in angst te hebben geleefd, omdat de vrouw dreigde zichzelf en haar dochter te doden als hij erover zou praten.

Professionele grenzen
De rechter oordeelde dat er te weinig bewijs was voor dat verhaal en dat de verpleger meteen zijn leidinggevende had moeten inlichten toen het contact de professionele grenzen overschreed. Daarnaast benadrukte de rechter dat het slachtoffer een zeer kwetsbare patiënte met psychische problemen was en dat de man de relatie voorzette, terwijl hij wist dat hij in strijd handelde met de beroepscode en de richtlijnen van de ggz.

Ongeloofwaardig
Na de melding startte GGZ Drenthe een onderzoek. Daaruit kwamen nog vijf meldingen van vrouwelijke cliënten naar voren die stelden door de verpleegkundige te zijn aangerand of verkracht. Die verklaringen deed de raadsman van de verpleger tijdens de rechtszaak af als ongeloofwaardig. Volgens hem is de verpleger kapotgegaan door de manier waarop GGZ Drenthe met hem is omgegaan.

Zo zou hij niet zijn kant van het verhaal hebben mogen vertellen na de melding. De rechter oordeelde echter dat het onderzoek volgens de regels was verlopen. In september deden GGZ Drenthe en drie van de betrokken cliënten aangifte bij de politie. Dat onderzoek loopt nog. Ook het Regionaal Medisch Tuchtcollege is bezig met een onderzoek naar de zaak.