Normal_6515

ZOETERMEER - Een op de drie werknemers in de zorgsector is onzeker over zijn baan. Dit blijkt uit de Zorgbarometer van Abvakabo FNV. Zorgmedewerkers zijn trots op hun werk, vinden het belangrijk en halen er voldoening uit. De zorg is hét werk van de toekomst, waar heel veel extra mensen in nodig zijn. Maar toch vreest 35 procent van de ondervraagde werknemers voor zijn baan.

De Abvakabo FNV Zorgbarometer is ingevuld door 1.139 werknemers uit de verschillende zorgsectoren. Bijna alle respondenten verwachten dat de bezuinigingen van het kabinet negatieve effecten hebben op de kwaliteit van de zorg (93 procent) en op het werk (91 procent). Op de stelling ‘Ik ben bang dat de bezuinigingen mij persoonlijk zullen raken' geeft 47 procent het antwoord ‘(helemaal) eens'.

Thuiszorg
Elise Merlijn, bestuurder zorg van Abvakabo FNV, vindt de resultaten verontrustend: "Het kabinet bezuinigt op alle fronten en verhoogt de eigen bijdrage. Veel gemeenten bezuinigen op de thuiszorg. Iedereen weet dat er over vijftien jaar gigantische tekorten in de zorg ontstaan, maar niemand lijkt daar nu al verantwoordelijkheid voor te nemen."

Merlijn vervolgt: "Het aantrekken van extra personeel en scholing van huidige en nieuwe medewerkers is noodzakelijk. Verder ontstaan door een andere taakverdeling in de zorg nieuwe beroepen én nieuwe carrièremogelijkheden. Dat er nu nog geen groot tekort op de arbeidsmarkt is, is te danken aan de inzet van de huidige werknemers."

"Minister Schippers wil hen nog meer belasten, maar dat is onmogelijk. Abvakabo FNV vindt juist dat de minister moet investeren in werknemers. Dat maakt het werken in de zorgsector aantrekkelijker, zowel voor mensen die al in de zorg werken of graag in deze sector werkzaam willen zijn. Daarom willen de vakbonden worden betrokken bij de uitwerking van het convenant langdurige zorg, waarin afspraken zijn gemaakt over investeringen", aldus Merlijn.

Overstap naar andere sector
Meer dan de helft van de werknemers in de zorg overweegt wel eens een overstap naar een andere sector (54 procent ten opzichte van 58 procent in 2010). Ruim drie op de vijf leden (63 procent) geven aan dat de hoge werkdruk een reden is om aan een overstap te denken. Maar liefst 69 procent van de medewerkers tot 35 jaar overweegt de zorg te verlaten.

Hoe lager de leeftijd, des te vaker aan een overstap wordt gedacht. Na bureaucratie zien zorgmedewerkers werkdruk, salaris en het gebrek aan doorgroei- en opleidingsmogelijkheden als meest negatieve aspecten.

Contact met de cliënten
Werknemers zijn erg tevreden over en trots op het werken in de zorg (78 procent). Het werk krijgt net als vorig jaar een dikke voldoende met een gemiddeld rapportcijfer van 7,4. Het meest positieve aspect is de afgelopen jaren ook onveranderd gebleven, namelijk het contact met de cliënten. De zorgmedewerkers zijn het met elkaar eens; het werk is belangrijk (93 procent) en geeft voldoening (79 procent).

© Nationale Zorggids