Normal_6319

HUIZEN - Huisartsen in Nederland zijn 1 uur per dag bezig met kleine kwalen die door de patiënt zelf opgelost hadden kunnen worden. Het aantal patiënten dat voor onschuldige klachten een beroep op de huisarts doet, neemt bovendien snel toe.

Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Ecorys naar het besparingspotentieel op de kosten van de gezondheidszorg door het stimuleren van zelfzorg. Tweede Kamerlid Anne Mulder (VVD) nam het rapport ‘Zelfzorg; via empowerment tot zelfredzaamheid' in ontvangst.

De heer Mulder geeft aan dat eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van de consument essentiële uitgangspunten zijn om de zorg betaalbaar te houden. Hij verwacht dat er voor de kerst een discussie in de Tweede Kamer zal plaatsvinden over het totale zorglandschap: "Ik ben zeer benieuwd naar de reactie van de minister op dit rapport en de aangereikte aanbevelingen."

Een op de 8 consulten betreft kleine kwaal
Op basis van gegevens uit huisartspraktijken (NIVEL) blijkt dat het in 13% van alle korte huisartsconsulten gaat om kleine kwalen waarbij zelfzorg mogelijk is. Een op de 8 consulten betreft dus een kwaal die door de patiënt zelf opgelost had kunnen worden, zonder tussenkomst van de huisarts.

Dat is een voorzichtige schatting, aangezien klachten met een zelfzorgscore van minder dan 50 procent daarbij zelfs geheel buiten beschouwing zijn gelaten.

© Nationale Zorggids