Normal_6104

UTRECHT - Huisartsen zullen een belangrijker rol krijgen in de nazorg bij kanker. Ze zien deze patiënten nu al regelmatig, om ook een deel van de nazorg over te nemen van de specialist lijkt een logische stap, schrijven onderzoekers van het NIVEL in het congresnummer van Huisarts & Wetenschap. Gisteren was het NHG-congres over huisarts en kanker.

De komende jaren zal het aantal patiënten met kanker steeds maar toenemen. Het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF kankerbestrijding) voorspelde in 2004 een verdubbeling van het aantal kankerpatiënten tussen 2000 en 2015. Het lijkt daardoor haast onvermijdelijk dat huisartsen vooral in de nazorg een grotere rol gaan spelen.

Vanwege comorbiditeit - bijkomende aandoeningen - zien huisartsen patiënten met kanker al regelmatig. Nazorg voor kanker zou daar goed bij aan kunnen sluiten.

Nazorg
In de ‘vroegdiagnostiek' en bij terminale patiënten speelt de huisarts vaak al een belangrijke rol. Maar de behandeling van kanker, operaties, chemokuren en bestraling zijn het domein van de medisch specialist. En ook de follow-up en nazorg vinden nu nog vooral in het ziekenhuis plaats. Dit is echter niet altijd even efficiënt en patiënten hebben vaak behoefte aan meer ondersteuning dan oncologen en oncologisch verpleegkundigen kunnen bieden.

Vanwege het groeiende aantal patiënten en de goede mogelijkheden van de eerste lijn lijkt een nadrukkelijker rol voor huisartsen op dit gebied wenselijk, volgens het NHG. Dat vereist ook bij huisartsen een omslag.

Afwachtend
NIVEL afdelingshoofd François Schellevis: "Uit onderzoek blijkt dat huisartsen nu nog te afwachtend zijn en kankerpatiënten nog te veel zien als patiënten van de specialist. Om dit te veranderen is meer scholing nodig. Huisartsen moeten kennis en vaardigheden opdoen om patiënten met kanker beter te kunnen helpen en aan de andere kant moeten patiënten meer vertrouwen krijgen in de kunde van de huisarts bij de nazorg vanwege kanker."

Advies KWF
Dit sluit aan bij het advies van KWF kankerbestrijding, dat patiënten met kanker na de behandeling in het ziekenhuis onder de hoede komen van de huisarts. Met als leidraad een individueel zorgplan met afspraken over de rol van de huisarts, de oncoloog en de patiënt bij de nazorg.