Normal_5766

HUIZEN - Dat je om te bezuinigen heus niet meteen drastisch hoeft te snoeien in bestaande regelingen, met vaak grote gevolgen voor zorgvragers, laat de gemeente Huizen zien. Die bezuinigt namelijk op een veel eenvoudiger en doeltreffender manier: door te luisteren naar de mensen en zo vraag een aanbod op elkaar af te stemmen. Dat meldt thuiszorgnieuws.nl.

"Klanten kunnen heel goed aangeven wat ze zelf nodig hebben", zegt wethouder Janny Bakker. Zij heeft onder andere de Wmo in haar portefeuille en kan genoeg voorbeelden noemen die laten zien waar het beter kan. Zo kregen mensen een sportrolstoel maar konden ze eigenlijk een aangepast tennistracket of aangepaste ski's veel beter gebruiken. En volgden mantelzorgers een cursus van tienduizenden euro's, terwijl ze meer zouden hebben gehad aan een veel goedkoper gesprek aan het Wmo-loket.

Eigen zorgaanbod
Sinds halverwege 2010 gaat de gemeente Huizen eerst met de mensen zelf praten over wat ze nodig hebben. Want zorgaanbieders, vindt Bakker, hebben bij het aandragen van oplossingen nu eenmaal altijd hun eigen zorgaanbod in het achterhoofd. Terwijl de mensen zelf veel meer kracht hebben dan ze zelf misschien denken. "We hebben mensen jarenlang onderschat en zoveel uit handen genomen, dat hun eerste reactie bij problemen of wensen is om te kijken of er geen regeling is waar ze beroep op kunnen doen."

Pgb-maatregelen
Volgens Bakker wil de rijksoverheid vooral op de vraag bezuinigen. Bijvoorbeeld door de voorgestelde Pgb-maatregelen en door te snijden in allerlei voorzieningen. Maar zelf pleit ze ervoor om eens kritisch naar de aanbodkant te kijken: "Dat iedereen recht heeft op dezelfde voorzieningen, zorgt ervoor dat de verzorgingsstaat onbetaalbaar wordt. En dat betekent dat de kwetsbare groepen in de samenleving, voor wie al die geweldige voorzieningen juist bedoeld zijn, straks in de kou komen te staan."

Als het aan wethouder Bakker ligt, krijgt een Huizenaar die om gezondheidsredenen de auto aan de kant moet zetten, dus niet meer automatisch een scootmobiel. "Vaak kan zo iemand die immers prima zelf betalen, bijvoorbeeld uit de opbrengst van de auto. Er valt zelf veel meer te regelen dan je misschien denkt. En voor de mensen die het echt niet lukt, staan wij als overheid garant."