UTRECHT/NIEUWEGEIN - Maandag 17 oktober heeft longarts Prof. dr. Jan Grutters van het St. Antonius Ziekenhuis de leerstoel Interstitiële Longziekten aan de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit Utrecht aanvaardt. In zijn inaugurele rede benadrukte hij het belang van samenwerking en wetenschappelijk onderzoek.
Door intensieve landelijke samenwerking en het afstemmen van werkwijzen, kan een landelijk netwerk ontstaan dat onderzoek op het gebied van schade, herstel en verlittekening van longweefsel toonaangevend kan maken. Niet alleen in Nederland, maar ook ver daarbuiten. Patiënten met een interstitiële longziekte zullen hier in de (nabije) toekomst veel baat bij hebben.
Diagnose en behandeling
Om te weten te komen welke interstitiële longziekte de patiënt getroffen heeft, is onderzoek nodig. Deze diagnostiek is complex en vraagt om een multidisciplinaire aanpak (samenwerking tussen longarts, radioloog en patholoog). In het Longcentrum van het St. Antonius lopen enkele studies naar medicijnen tegen longziekten. De eerste resultaten zijn veelbelovend.
Door samenwerking tussen het Longcentrum van het St. Antonius en het UMC Utrecht zal het onderzoek op het gebied van schade, herstel en verlittekening van longweefsel de komende jaren toonaangevend blijken. "Niet alleen in Nederland, maar ook ver daarbuiten", meent Grutters.
Biobank
Grutters pleit verder voor de oprichting van officiële biobanken. In een biobank wordt al het lichaamsmateriaal gecodeerd opgeslagen volgens standaard procedures. In 2009 is Grutters een biobank voor interstitiële longziekten in het St. Antonius gestart. Voor onderzoek naar biomarkers en erfelijke factoren is lichaammateriaal nodig (bloed, cellen of weefsel uit de long).
Samenwerking
Samenwerking is het sleutelwoord in de oratie van Grutters. Hij hecht grote waarde aan samenwerking, zowel regionaal als landelijk. Grutters: "Dit getuigt namelijk van vermogen om boven de eigen organisatie uit te stijgen en te kijken naar wat het beste is voor patiënten in de regio en in Nederland. Daar gaat het uiteindelijk om!"
© Nationale Zorggids