Normal_5806

ENSCHEDE - Op 26 oktober 2011 hield ziekenhuis Medisch Spectrum Twente te Enschede een druk bezocht congres over de lessen die getrokken zijn uit de casus van de disfunctionerende neuroloog dr. E. Jansen.

De casus Jansen zoals deze inmiddels genoemd wordt, werd van diverse kanten belicht, waarbij de nadruk lag op de lessen die het ziekenhuis en de daar werkzame medisch specialisten hebben getrokken voor hun eigen functioneren.

Ongeveer 150 belangstellenden, waaronder enkele oud-patiënten van dr. Jansen, waren naar de Oude Usselerschool in Enschede gekomen om met dagvoorzitter Clairy Polak kennis te nemen van de omstandigheden waaronder een disfunctionerende neuroloog te lang zijn praktijk kon blijven uitoefenen. De focus van het congres lag echter op het uitwisselen van ervaringen en het leren van de fouten die waren gemaakt door het ziekenhuis.

Bestuursvoorzitter Kingma van MST benadrukte in zijn openingswoord dat de Raad van bestuur pas laat een verband heeft gelegd tussen het disfunctioneren van dr. Jansen en de gevolgen die dit heeft gehad voor een groot aantal van diens patiënten.

Tijdens het congres werden diverse verbeterpunten aangereikt die niet alleen voor Medisch Spectrum Twente van belang zijn, maar voor alle ziekenhuizen in Nederland. Zo werd onder andere geconcludeerd dat de begeleiding van patiënten of nabestaanden van patiënten beter moet worden georganiseerd. Wees open naar de patiënt, toon respect en empathie, neem de patiënt serieus en vraag waarin hij ondersteund wil worden. Dat lijkt een open deur, maar is het niet, voor ziekenhuisbestuur en medisch specialisten is dit een belangrijk aandachtspunt.

De Raad van Bestuur is eindverantwoordelijk voor de zorg binnen het ziekenhuis, aldus de Kwaliteitswet. Kingma wees er op dat de Raad van Bestuur die verantwoordelijkheid moet nakomen, het initiatief moet nemen als er signalen binnenkomen dat het ergens niet goed gaat, en desnoods regels terzijde moet leggen, maar in ieder geval ervoor moet zorgen dat disfunctionerende beroepsbeoefenaren ‘de maat wordt genomen'.

© Nationale Zorggids