Normal_5298

ASSEN - Op woensdag 28 september is in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen het nieuwe zorgpad zwangerschapsdiabetes gepresenteerd. Voor het eerst zijn er landelijk eenduidige spelregels afgesproken die zowel door gynaecologen, verloskundigen, internisten als huisartsen onderschreven worden.

Het doel van deze nieuwe benadering van zwangerschapsdiabetes is het voorkomen van complicaties bij zowel de moeder als het kind. Een aantal grote onderzoeken heeft laten zien dat verhoogde bloedsuikers tijdens de zwangerschap een verhoogde kans op complicaties geeft en dat behandeling zinvol is. Zelfs bij ogenschijnlijk normale bloedsuikers kan er toch sprake zijn van een verminderde gevoeligheid voor insuline.

Suikerwatertest
Voor de diagnose van zwangerschapsdiabetes zal de normale bloedsuikerprik vervangen worden door een suikerwatertest (OGTT). Zowel verloskundigen als gynaecologen zullen hier voortaan veelvuldig gebruik van maken.

Nazorg
In het vernieuwde zorgpad wordt ook aandacht besteed aan de nacontrole. Het is de bedoeling dat de huisarts hier een actieve rol in gaat spelen. De nazorg is van belang, omdat inmiddels is gebleken dat vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad, een verhoogde kans (tot wel vijftig procent in 10 jaar) op het ontwikkelen van diabetes type 2 hebben.

Periodieke controle
Verder bestaat bij een eventuele volgende zwangerschap ook een fors verhoogde kans op het opnieuw ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes. Het is dus van belang dat deze vrouwen na de bevalling goede informatie krijgen over gezonde voeding, beweging en leefstijlaanpassing en dat er periodieke controle van de bloedsuikers plaatsvindt.

© Nationale Zorggids