UTRECHT - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een prestatie met bijbehorende maximumtarieven vastgesteld voor ‘Zorg op afroep'. Deze vorm van zorg is geen onderdeel van de basisverzekering maar mogelijk van het aanvullende pakket.
Het is aan verzekeraars om te bepalen of zij ‘Zorg op afroep' willen inkopen voor hun verzekerden, onder welke criteria, en welke vergoeding zij daarvoor opnemen in hun polis. Huisbezoeken door de eigen huisarts en zorg geleverd door de huisartsenpost blijven onderdeel van de basiszorg in het basispakket, daar hoeven ingeschreven patiënten dus niet voor te betalen.
Zelf bepalen
‘Zorg op afroep' is een vorm van zorgverlening waarbij consumenten zelf kunnen bepalen wanneer zij een huisarts op huisbezoek laten komen, dus ook tijdens de avond, nacht en weekenden. Zij moeten hier dan zelf voor betalen, of verzekeraars kunnen dit opnemen in de aanvullende verzekering en beslissen of zij hiervoor een vergoeding opnemen in de polis. ‘Zorg op afroep' moet geleverd worden door gekwalificeerde artsen. Er zijn verschillende initiatieven voor deze vorm van zorg gestart de afgelopen jaren, zoals ‘SOS-arts' of ‘Huisarts aan huis'.
Vorig jaar adviseerde de NZa om een experiment te starten voor deze vorm van zorg, maar de rechter heeft in de daaropvolgende bezwaarzaak vastgesteld dat er binnen de Wet marktordening gezondheidszorg geen gronden zijn om een dergelijke prestatie niet vast te stellen. De tarieven voor ‘Zorg op afroep' zijn gelijk aan de tarieven zoals die zijn vastgesteld voor huisbezoeken door de huisarts voor patiënten die niet zijn ingeschreven, de zogenoemde ‘passantentarieven'.
© Nationale Zorggids