AMSTERDAM - Maandag 5 september gaat de grootste collecte van Nederland weer van start. Maar liefst 120.000 vrijwilligers gaan voor KWF Kankerbestrijding collecteren. Hun motivatie: iedereen kent wel iemand met kanker. Met een verwachte verdubbeling van het aantal kankerpatiënten in de komende tien jaar, is geven aan de collectant voor wetenschappelijk onderzoek nog steeds nodig.
De kwaliteit van kankeronderzoek in Nederland is van bijzonder hoog niveau en heeft de vooruitzichten van kankerpatiënten aanzienlijk verbeterd. Sinds de oprichting van KWF Kankerbestrijding in 1949 is de vijfjaarsoverleving bij kanker gestegen van 25 naar 59 procent. Hoewel dus de overlevingskansen stijgen, neemt het aantal kankerpatiënten fors toe. Per jaar krijgen ongeveer 91.000 Nederlanders kanker. De komende tien jaar zal dit aantal verdubbelen. Dat heeft alles te maken met de toenemende vergrijzing, want kanker is grotendeels een ouderdomsziekte.
KWF Kankerbestrijding
De opbrengsten van KWF Kankerbestrijding wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek, voorlichting en patiëntenondersteuning. Voor de komende vier jaren heeft KWF Kankerbestrijding vier speerpunten. Ten eerste maakt KWF Kankerbestrijding zich hard voor een rookvrij Nederland. Ten tweede wil KWF Kankerbestrijding er voor zorgen dat kennis uit wetenschappelijk onderzoek sneller wordt doorvertaald in medicijnen en therapie.
Ten derde zal KWF Kankerbestrijding de informatievoorziening verder moderniseren. We gaan onze informatie voor patiënten en naasten op maat aanbieden en het mogelijk maken dat zij elkaar online ontmoeten. Als laatste willen we de kwaliteitsverschillen in de kankerzorg verminderen, met speciale aandacht voor de oudere patiënt en goede psychosociale zorg.
Opbrengst
Al jaren is de collecte een succesvolle manier van fondsenwerving. De vele kleine giften zorgen bij KWF Kankerbestrijding voor een gemiddelde collecte-opbrengst van ruim 8 miljoen euro. Met 4000 nieuwe collectanten verwacht KWF Kankerbestrijding dit jaar een hogere opbrengst; hoe meer deuren er open gaan in Nederland, hoe hoger de opbrengst. Daarmee is de collecte voor KWF Kankerbestrijding een belangrijk fondsenwervend instrument dat nog springlevend is, vooral dankzij de 120.000 vrijwilligers.
© Nationale Zorggids