DOETINCHEM - Een arts uit het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem heeft in het personeelsblad erkend dat hij een fout heeft gemaakt bij de diagnostiek van een patiënte. De KNMG vindt dit een heel moedige stap. ‘Openheid over een fout verdient enorme waardering', aldus KNMG-directeur beleid Lode Wigersma op radio Gelderland.
De patiënte was een oud-medewerkster van het ziekenhuis. Zij deed haar verhaal voor haar overlijden in het blad, waarop de arts reageerde, zo meldde De Gelderlander.
Fout
‘Er worden fouten gemaakt en er zullen nog fouten worden gemaakt. In plaats van ontkenning is het beter om je fouten te erkennen,' aldus de arts. Hij had de diagnose prikkelbare darm bij de vrouw gesteld. Achteraf bleek er sprake te zijn van kanker. De arts zegt dat hij een inschattingsfout heeft gemaakt: ‘Ik heb nooit één moment getwijfeld aan de door mij gestelde diagnose. Totdat ik de scan zag.' De patiënt is overleden. De IGZ onderzoekt de zaak.
Moed
In het blad steunt de ziekenhuisdirecteur het idee dat zijn personeel van de situatie kan leren. Het vergt moed je eigen fouten onder ogen te durven zien, aldus de directeur. Ook KNMG-directeur beleid Lode Wigersma onderstreept het belang van deze stap: ‘Dit is een goed voorbeeld om artsen ervan bewust te maken dat ze een fout kunnen maken en er open over moeten zijn. Een fout bespreken is iets anders dan aansprakelijkheid erkennen, wat soms nog wordt gevreesd. De Gedragscode Openheid over medische incidenten en betere afwikkeling Medische Aansprakelijkheid, de GOMA, is hierover duidelijk. Het gaat er echt om dat je je geweten ontlast en dat je je patiënt achteraf recht doet. Dat is de betekenis van een fout open bespreken. Dat mag en moet.'