AMSTERDAM - Voor basisartsen, die werken in het veld van de bedrijfsgeneeskunde en zich willen oriënteren op het vak van de bedrijfsarts, organiseert de NSPOH de unieke introductiemodule bedrijfsgeneeskunde.
Voor de arts biedt dit een aantrekkelijke en vrijblijvende kennismaking met het beroep zonder zich meteen al vast te leggen aan een volledige opleiding. Het voordeel, ook voor de werkgever, is dat men later kan besluiten om wel of niet door te gaan met de medische vervolgopleiding bedrijfsgeneeskunde.
Op woensdag 11 januari 2012 start in Utrecht de eerstvolgende introductiemodule uit de medische vervolgopleiding bedrijfsgeneeskunde. In de introductiemodule staan het beroepsveld en de arts in opleiding centraal. Behalve een oriëntatie op het werkveld van de bedrijfsarts en de daarvoor benodigde competenties, is de introductiemodule ook bedoeld om valkuilen te voorkomen.
De introductiemodule bedrijfsgeneeskunde leidt tot een certificaat. Hiermee kan de deelnemer vrijstelling aanvragen voor dit onderdeel, indien hij/zij later alsnog de opleiding wil gaan volgen. Met het certificaat - dat drie jaar geldig blijft - kan men zich inschrijven in het opleidingsregister. Voorwaarde is wel dat men in deze periode ook praktijkopleiding heeft gevolgd.
Praktijk en theorie in de medische vervolgopleiding bedrijfsgeneeskunde
Elk half jaar, in september en januari, start de NSPOH een leergang medische vervolgopleiding bedrijfsgeneeskunde. Leren op de werkplek, werken aan ‘echte' opdrachten, projecten en stages krijgen een stevig accent. Daar hoort ook bij, dat de opleider een centrale rol heeft bij het coachen en beoordelen van de aios. De NSPOH helpt opleiders daarbij met trainingen en reikt nieuwe instrumenten aan, voor bijvoorbeeld de toetsing. De opleiding duurt 4 jaar bij een fulltime dienstverband en leidt tot de registratie als bedrijfsarts.