Normal_4357

ROTTERDAM (Novum) - Medewerkers van het door de gevaarlijke klebsiellabacterie geplaagde Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam voelen zich bezwaard zich op de bacterie te laten testen. Ze worden hier 'op z'n zachtst gezegd' niet toe gestimuleerd en laten het daarom vaak achterwege, meldt beroepsorganisatie van de verpleging Nu'91 maandag.

Het ziekenhuis moet de medewerkers volgens de beroepsorganisatie duidelijker maken dat de mogelijkheid zich te laten testen er is. "Je hoeft niet iedereen op te roepen de test te doen. Verplegers zijn slim genoeg om zelf die afweging te maken. Maar als ziekenhuis moet je er wel voor zorgen dat iedereen weet dat het kan", zegt een woordvoerder.

Meldpunt
Nadat bekend werd dat het ziekenhuis al geruime tijd kampt met een uitbraak van de multiresistente bacterie opende de beroepsorganisatie 22 juli een meldpunt veilig werken. Daar zijn tientallen meldingen binnengekomen. De dreigende opnamestop zorgt ervoor dat sommige medewerkers voor hun baan vrezen.

Nu'91 benadrukt dat werkgevers met een vast contract in zo'n geval moeten worden herplaatst binnen een passende functie. Werknemers met een tijdelijk contract lopen echter het risico dat ze geen verlenging krijgen.

Een groot deel van de melders zou de media-aandacht voor het ziekenhuis als negatief ervaren. Ze vrezen bijvoorbeeld dat de buitenwereld denkt dat zij hun handen niet wassen. In het algemeen zou het ziekenhuis als een goede werkgever worden ervaren.

27 patiënten overleden
Sinds de uitbraak zijn 27 patiënten overleden die met de bacterie waren besmet. Het is echter niet duidelijk of hun overlijden door de besmetting komt. Van 79 mensen is bekend dat ze de bacterie dragen.

Het Maasstad Ziekenhuis heeft steeds benadrukt dat er op de intensive care, waar de patiënten lagen, sowieso meer kans is op overlijden. Het aantal verdachte patiënten neemt mogelijk toe tot drieduizend. Het ziekenhuis staat onder verschept toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidzorg.

Vrijdag werd bekend dat hoogleraar Léon Eijsman vanaf maandag bij het ziekenhuis aan de slag gaat als interim-bestuurder. Hij moet de problemen rond de besmetting oplossen.

Eerder werd hoogleraar Marc Bonten al aangesteld als supervisor die ervoor moet zorgen dat de afdelingen medische microbiologie en infectiepreventie beter met elkaar gaan samenwerken.