Normal_3046

Minister Schippers komt deels tegemoet aan de bezwaren die de KNMG heeft geuit tegen haar plannen rond de periodieke registratie van basisartsen.

Op 8 april 2011 heeft de KNMG een brief aan de Eerste Kamer gestuurd over periodieke registratie van Basisartsen. De KNMG reageert in die brief onder meer op het voorstel van de minister om het verrichten van wetenschappelijk onderzoek niet mee te laten tellen bij herregistratie. Ook vraagt de KNMG zich in die brief af waarom er geen koppeling wordt gelegd met de profielregister en het opleidingsregister dat de KNMG al beheert. De Eerste Kamer heeft de KNMG-brief integraal aan de minister voorgelegd.

Promovendi
In haar antwoord aan de Eerste Kamer geeft de minster aan het standpunt van de KNMG te delen dat arts-promovendi en andere basisartsen hun BIG-registratie kunnen behouden na toelating tot een van overheidswege erkende specialistenopleiding. De KNMG is hier blij mee.

Profielregisters
Een directe koppeling met de profielregisters van de KNMG ziet de minister niet zitten. Wel geeft ze aan dat gebruik gemaakt kan worden van dezelfde bewijsstukken voor herregistratie in het BIG-register en het profielregister, uiteraard voor zover de eisen overeen komen. Aan de hand van de praktische uitwerking hiervan zal moeten blijken of de profielarts geconfronteerd wordt met dubbele administratieve lasten.

Wetenschappelijk onderzoek
Op andere punten deelt de minister de mening van de KNMG niet. Zo zullen basisartsen die wetenschappelijk onderzoek verrichten niet in aanmerking komen voor periodieke registratie op grond van hun werkzaamheden. De KNMG meent dat het doen van wetenschappelijk onderzoek een wezenlijk onderdeel vormt van de uitoefening van het beroep van arts. Daarom zouden die werkzaamheden moeten meetellen in het kader van de periodieke registratie. Helaas deelt de minister die visie niet.

Niet-praktiserend
Ook is de minister niet bereid om een register voor niet-praktiserend artsen te openen. Wel mogen basisartsen die niet voldoen aan de eisen voor herregistratie hun artsentitel voeren als ze ‘niet-praktiserend' toevoegen.

Invoering
Hoewel er op punten dus vooruitgang is geboekt, betreurt de KNMG dat de minister haar standpunt niet heeft gewijzigd. We zullen ons waar mogelijk blijven inzetten voor realisatie van deze punten. De minister wil de regeling voor herregistratie per 1 juli 2011 invoeren. Vanaf het moment van invoering gaat de termijn van vijf jaar lopen waarin basisartsen aan de eisen moeten voldoen die na die vijf jaar worden getoetst voor de herregistratie.