Normal_3024

Vrijdag 20 mei leggen de thuishulpen van de ViVa! Zorggroep voor een tweede keer het werk neer. De werkgever heeft gedreigd de thuishulpen te ontslaan als zij niet akkoord gaan met een forse loonsverlaging.

Abvakabo FNV organiseert van 10:30 tot 12:00 uur een bijeenkomst voor de stakende thuishulpen in zalencentrum Velserduin in IJmuiden.

De thuishulpen legden woensdag 11 mei voor het eerst een dag hun werk neer om te demonstreren tegen de plannen van hun werkgever. De zorggroep zet de thuishulpen onder druk om alsnog akkoord te gaan met de loonverlaging. Bovendien breekt ze de staking door inval- en uitzendkrachten in te schakelen. Als ViVa Zorggroep de plannen ondanks de staking doorzet, zal Abvakabo FNV het collectief ontslag bij het UWV aanvechten.

"Helaas is de situatie bij de ViVa! Zorggroep niet uitzonderlijk," zegt Wim van der Hoorn, landelijk bestuurder thuiszorg bij Abvakabo FNV. "Sinds de invoering van de WMO schrijven veel thuiszorgaanbieders zich tegen veel te lage tarieven in op de aanbestedingen. Vervolgens worden de financiële problemen doorgeschoven naar de werknemers. Staken is een uiterst middel in de strijd om behoud van hun werk en salaris, maar ik sluit niet uit dat dit op andere plaatsen in het land ook gaat gebeuren."