Normal_2621

Afschaffing van de ORT vergoeding en 1,25 % loonsverbetering over 18 maanden. Tijdens het cao-overleg op donderdag 20 april bleek dat de werkgevers Gehandicaptenzorg niet afwijken van dit te lage cao-bod.

Op 28 maart kwamen de werkgevers Gehandicaptenzorg tijdens de 4e onderhandeling met het te lage en onvolledige cao-bod.

Van onregelmatigheidstoeslag naar flexbonus
Cao-onderhandelaar Wim van der Hoorn: 'Wij vragen ons af of de werkgevers wel een cao willen afsluiten die aantrekkelijk is voor nieuwkomers en bestaande medewerkers. Het belangrijkste punt wat volgens ons direct van tafel moet is de omzetting van de onregelmatigheidstoeslag naar een flexbonus'.

Er wordt dus onderhandeld, alleen lijken de werkgevers nu te wachten op de resultaten in de andere zorgcao's, ziekenhuizen en GGZ, om daarna pas weer in beweging te komen. Dat is onnodig, aldus van der Hoorn: 'Want bijvoorbeeld de regeling voor studenten en leerlingen waarbij lestijd ook werktijd is, is een specifiek punt voor de gehandicaptenzorg. En als de werkgevers het een en ander willen vergelijken, kunnen ze beter kijken naar de onlangs afgesloten cao voor Verpleeghuizen, Verzorgingshuizen en Thuiszorg'.

De inzet van Abvakabo FNV op hoofdpunten:
-2 % loonsverbetering in 1 jaar plus verhoging EJU richting 13 de maand
-verbetering reiskostenvergoeding woon-werk en dienst km's
-goede scholingsafspraken, lestijd=werktijd voor studenten en leerlingen
-rooster en werktijden: minder flex meer zekerheid in roosters, grotere contracten
-PBL : van kersverse regeling afblijven en interpretiesverschillen oplossen: geen cash optie
-verplichting doorlopend sociaal plan in cao opnemen

Op 25 en 31 mei zit Abvakabo FNV weer met de werkgevers GHZ om de tafel om verder te onderhandelen. Meer over de cao-onderhandelingen