De Cursus Acute Verloskunde Eerste lijn (CAVE) wordt vanaf 20 april gegeven bij simulatiecentrum Medsim in Eindhoven. De twee organisaties werken al enige tijd intensief samen
"We willen de gehele keten van verloskundige zorg gaan trainen", legt Barbara Havenith van CAVE uit. "Wanneer verloskundigen, huisartsen, kraamverzorgenden, ambulanceverpleegkundigen, obstetrieverpleegkundigen en gynaecologen samen trainen, verbetert de onderlinge samenwerking en neemt de patiëntveiligheid toe. En dat is een belangrijke stap voor de toekomst van de Nederlandse verloskunde."
Voor en na
De nieuwe samenwerking wordt op 20 april gepresenteerd tijdens het symposium 'Acute Verloskunde: Oefening baart kunst'. Klinisch verloskundige Marrit Smit van het Leids Universitair Medisch Centrum is een van de sprekers. Zij volgde twee groepen verloskundigen. De ene groep, 400 verloskundigen, meldde gedurende twee jaar acute verloskundige situaties ná het volgen van de CAVE training.
De andere groep, 250 deelnemers, deed haar meldingen voorafgaande aan het volgen van de CAVE-training. Smit: "De getrainde groep heeft meer zelfvertrouwen en is beter in staat om acute situaties aan te sturen."
Betere resultaten pasgeborenen
Zo blijkt dat verloskundigen die na de cursus onverwachte ernstige schouderdystocieën tegenkwamen, goed in staat waren om deze kalm tot een goed einde te begeleiden. Verder werd meerdere keren gemeld dat een uitgezakte navelstreng adequaat werd opgevangen door het vullen van de blaas. De baby's werden hierna in goede conditie in het ziekenhuis geboren.
Smit: "Het lijkt er dus op dat na het volgen van de CAVE cursus de uitkomsten voor de pasgeborenen verbeterden ten opzichte van wat in de literatuur genoemd wordt. Verloskundigen geven aan dat ze zich zekerder voelen na de cursus en dit leidt tot snellere en adequatere overdracht. "
Oefening baart kunst
Deelnemers aan de CAVE basiscursus oefenen acute situaties uit de praktijk zoals schouder dystocie, (pre)eclampsie, uitgezakte navelstreng, onverwachte stuitbevalling, reanimatie van de moeder en de pasgeborene, bloedverlies in de 2e helft van de zwangerschap, retentio placentae en fluxus postpartum. Daarnaast is een vervolgcursus ontwikkeld.
Havenith pleit voor jaarlijkse herhalingscursussen voor iedereen die in de verloskunde werkzaam is: "In de luchtvaart is het gebruikelijk dat piloten regelmatig in de vluchtsimulator acute situaties trainen én dat zij samen met hun crew geschoold worden in samenwerking en communicatie. Hierdoor is de veiligheid in de luchtvaart aanzienlijk toegenomen. Dit zou in de verloskunde net zo'n gezonde gewoonte moeten worden. " Het symposium Acute Verloskunde: Oefening baart kunst is gratis toegankelijk. Aanmelden kan tot 19 april via de website www.medsim.nl.