De Tweede Kamer debatteerde deze week over de situatie bij zorginstelling Osira Amstelring, die door de staatssecretaris van VWS onder verscherpt toezich is gesteld. Volgens de inspectie was de kwaliteit en continuïteit van zorg in zowel de locaties voor lichamelijk gehandicapten als de wooncentra voor ouderen ernstig onder de maat.
De risico's zijn voor een groot deel te wijten aan haperende processen op bestuurlijk niveau, die een fikse stempel drukken op de werkcultuur en de mensen. De motivatie van de medewerkers is daardoor ook flink gezakt.
Kwetsbare groep mensen
CDA -kamerlid Sabine Uitslag is geschrokken van de beschreven situatie. "Het gaat hier om een zeer kwetsbare groep mensen. Het is niet te geloven dat er zo weinig zorgvuldig met hen wordt omgesprongen. Gelukkig wordt het bestuur nu wel vervangen." De CDA'ster wijst op het belang van het betrekken van medewerkers bij de koers van een instelling.
"Ik kan het niet genoeg benadrukken, maar de kennis en kunde van verpleegkundigen en verzorgenden moet ook in het bestuur van een zorginstelling een plek krijgen. Voor deze instelling moet zo snel mogelijk een Adviesraad vanuit de werkvloer ingesteld worden. Daardoor kan een nieuw bestuur zich vanuit de inhoud van het werk laten adviseren over een nieuwe koers."
Meer aandacht zware kanten
Uitslag, zelf verpleegkundige geweest, geeft aan dat ook in de opleiding meer aandacht moet komen voor de soms zware kanten van het vak. "Verpleegkundige is een prachtig beroep, maar het is ook een zwaar beroep. Zeker in dit soort instellingen. Mensen zijn niet altijd blij en dankbaar met de zorg die je geeft. Je komt ook veel boosheid tegen, of zelfs agressie van de bewoners. Daar moet je mee leren omgaan, maar dat is ook iets waar in opleidingen aandacht voor moet zijn. Als mensen beter gewapend zijn tegen de zware kanten van het beroep, zal het ze ook minder snel opbreken."