Normal_2354

Vandaag (7 april) is het Wereldgezondheidsdag, een dag waarop een aantal samenwerkende partijen waaronder Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) in Nederland aandacht vragen voor de wereldwijde personeelscrises in de zorg.

Met de publicatie "Kansen grijpen" willen deze partijen ondere andere werkgevers inspireren om de WHO Code of Practice na te leven. "Kansen grijpen" presenteert maatregelen die Nederlandse betrokkenen kunnen nemen om de spreiding van zorgpersoneel in en tussen verschillende landen te verbeteren.

Gedragscode implementeren
Wereldwijd is er een chronisch tekort aan zorgverleners. Dat leidt in vooral ontwikkelingslanden tot slechte toegang tot zorg. Ook in Nederland zijn de personeelstekorten al zichtbaar en volgens ramingen zullen deze tekorten alleen maar verder oplopen. In 2010 hebben alle lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een gedragscode aangenomen over het internationaal rekruteren van zorgpersoneel.

Met deze gedragscode worden werkgevers opgeroepen om geen personeel actief uit ontwikkelingslanden te werven, maar juist te investeren in het opleiden van zorgpersoneel in eigen land.

Samenwerking in Nederland
Wereldwijd wordt er aandacht gevraagd voor het personeelstekort in de gezondheidszorg. In Nederland is er een alliantie opgericht, the Human Resource for Health alliantie (HRH), een samenwerkingsverband van diverse partijen in de zorg en ontwikkelingswerk. Deelnemende partijen zijn o.a. Wemos, Cordaid, V&VN, Abvakabo FNV, Nu'91, IFHHRO e.a..

Vandaag (7 april) vindt er een rondetafelgesprek plaats: de alliantie gaat in gesprek met vertegenwoordigers van de ministeries van Buitenlandse Zaken, VWS, Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken & Werkgelegenheid.