Normal_puzzle-pieces-7696621_1280

Wereld Alzheimerdag, die jaarlijks op 21 september plaatsvindt, is een dag die wereldwijd aandacht vraagt voor de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Het doel van deze dag is om bewustzijn te creëren over de impact van dementie op patiënten, hun families en de samenleving als geheel. Daarnaast biedt de dag een platform voor steunbetuiging aan degenen die getroffen zijn, en benadrukt het de noodzaak van onderzoek en verbeterde zorg.

Wat is de ziekte van Alzheimer?

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie en treft miljoenen mensen wereldwijd. Het is een progressieve neurologische aandoening waarbij de hersenen geleidelijk hun functies verliezen. Symptomen beginnen meestal met milde vergeetachtigheid en kunnen uiteindelijk leiden tot ernstige cognitieve achteruitgang, inclusief verlies van spraak, motorische vaardigheden en zelfs persoonlijkheid. Hoewel de exacte oorzaak van Alzheimer niet volledig begrepen wordt, zijn er bekende risicofactoren zoals leeftijd, genetica en bepaalde leefstijlfactoren.

Het belang van Wereld Alzheimerdag

Wereld Alzheimerdag is in 1994 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Alzheimer’s Disease International (ADI) in het leven geroepen. Het doel van deze dag is niet alleen om aandacht te vestigen op de ziekte, maar ook om een wereldwijd gesprek op gang te brengen over hoe we als samenleving omgaan met dementie. De dag biedt ook ruimte om stigma’s rond de ziekte te verminderen en begrip te vergroten. Mensen met dementie worden vaak geconfronteerd met een gebrek aan kennis en begrip van hun omgeving, wat kan leiden tot isolatie en zelfs discriminatie. Wereld Alzheimerdag is een gelegenheid om te benadrukken dat mensen met dementie volwaardige leden van de samenleving zijn die onze steun en respect verdienen.

Het thema van Wereld Alzheimerdag

Elk jaar wordt Wereld Alzheimerdag georganiseerd rond een specifiek thema, vaak gericht op een actueel aspect van de ziekte of de zorg voor mensen met dementie. Het thema van 2023, bijvoorbeeld, was "Samen vooruit". Dit benadrukt het belang van samenwerking tussen zorgverleners, familieleden, gemeenschappen en de medische wetenschap. Het doel is om gezamenlijk de kwaliteit van leven van mensen met dementie te verbeteren en nieuwe behandelingsmogelijkheden te verkennen. Dit jaar is het thema van Wereld Alzheimerdag “Samen in beweging”.

De rol van mantelzorgers

Mantelzorgers spelen een cruciale rol in het leven van mensen met dementie. Ze bieden niet alleen fysieke zorg, zoals hulp bij dagelijkse activiteiten, maar ook emotionele ondersteuning. Dit kan echter een zware last zijn, zowel fysiek als mentaal. Het zorgen voor iemand met dementie kan veel geduld en toewijding vergen, vooral omdat de ziekte in de loop der tijd verergert. Daarom is het belangrijk dat Wereld Alzheimerdag ook aandacht besteedt aan de behoeften van mantelzorgers. Steunprogramma’s, opleidingsmogelijkheden en respijtzorg zijn essentiële hulpmiddelen die mantelzorgers kunnen helpen om hun taken beter uit te voeren en zelf gezond te blijven. 

Onderzoek naar Alzheimer gaat verder

Hoewel er momenteel geen genezing bestaat voor Alzheimer, wordt en is er enorm veel onderzoek gedaan op wetenschappelijk gebied om de ziekte beter te begrijpen en mogelijk nieuwe behandelingen te vinden. Tegenwoordig zijn er door onderzoek al verschillende medicijnen die de progressie van de ziekte verminderen. Het onderzoek naar Alzheimer gaat nog altijd verder.

Door: Nationale Zorggids / Riemer Siccama